Общо 68 медала през 2015г, от които 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови, 6 почетни грамоти. Тези цифри посочи президентът Росен Плевнелиев, който бе домакин на 5-а годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, която отново се провежда под неговия патронаж, предаде БГНЕС.

На срещата се отчитат резултатите, постигнати от преподаватели и ученици на международни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. „Прекрасно е да видим толкова много млади, успели хора на едно място. Днес правим и една изключително вдъхновяваща равносметка. През 2015 година българските отбори по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика достигнаха нови върхове и се радвам, че вашите амбиции са още по-високи и знам, че можете повече. Но все пак цифрите са повече от впечатляващи. Всяка следваща година ние сме все по-успешни от предишната”, коментира държавният глава. Той отбеляза, че можем с гордост да заявим, че в абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите шест, в абсолютната класация по информатика сме в топ 5 на най-добрите.

Президентът посочи и общия брой на отличията за България общо от всички олимпиади за всички години - талантливите млади българи завоювали над 700 отличия, от които 115 златни, 241 сребърни отличия и 268 бронзови и повече от 100 почетни грамоти. „По този начин в абсолютната световна класация за всички времена България е сред първите 8 най-добри на планетата”, каза държавният глава. Той отбеляза, че успехът им на световната сцена е и плод на всеотдайната работа на техните учители.

„Нашето общество по традиция приема образованието като висша ценност. Българинът ще отдели от малкото, което има, но ще го даде за образованието на детето си. Това ни поставя като една по-специална нация и много ми се иска мъдрият български народ да продължава да мисли така. От малкото, ще вземем на младите ще го дадем, за тяхното образование ще го дадем”, каза президентът. Той благодари на всички, които веят високо знамето на българската просвета.

Росен Плевнелиев призова да си спомним, че в годините на големия възход на България, веднага след освобождението и създаването на Третата българска държава на всяко българско училище имало знаме, на което пишело: Чрез просвета за България. „Чрез просвета за България. Няма по-актуален и до днес лозунг и призив към всички нас”, заяви той. Аз съм сигурен, че вие ще играете ключова роля за развитието на България. Сигурен съм също така, че всички ние вече осъзнаваме, че бъдещето не е в поставянето на граници, а бъдещето е в изграждането на мостове, които свързват хората, посочи отново президентът. Бъдещето е в таланта и в иновациите, заяви още той.