Догодина започва производство на изотопи, които диагностицират и лекуват онкозаболявания. Това каза директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН доц. д-р Димитър Тонев, предаде БГНЕС.

Днес в института на БАН беше приета апаратурата за изграждането на най-големия ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров. Апаратурата ще помогне за диагностицирането и лечението на близо 20 000 души с онкологични заболявания.

"Този циклотрон е с по-висока енергия на ускоряване на частиците. Такъв ускорител на Балканите няма. Токът е 400 микроампера, който дава възможност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, да произвежда богата гама от изотопи", обясни доц. Тонев.

С новата апаратура всички пациенти с онкологични заболявания ще могат да получават медикаментите, които са нужни. До момента само 3 – 4 хиляди души получаваха възможност, а другите – решаваха сами съдбата си. Това ще се промени, заяви доц. Тонев.

В Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН докторантите ще могат да правят това, което не са имали възможност да правят другаде, освен на запад. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев. Освен това в института ще се възпитава ново българско поколение от модерни специалисти, които са свързани с лекуване на ракови заболявания. Така че имаме двойна полза от този циклотрон. Отделно от това има и морален привкус – това е нашите онкоболни много по-бързо да могат да попадат в изследванията, дългата опашка да се съкрати и да се съкратят десетократно парите, които държавата ще дава.

Изграждането на тази установка ще даде възможност на ИЯИЯЕ на БАН да подготвя и развива научни кадри за ядрената енергетика и ядрените изследвания. Голямо приложение продуктите на циклотрона ще имат в здравеопазването, произвежданите от циклотрона радиофармацефтици широко се използват при ранната диагностика на онкозаболявания от ПЕТ скенерите.

Танев увери, че съоръжението ще бъде ползвано и от няколко болници. Това е за интереса на българския пациент и за държавата, която няма да дава несметно количество пари за пътуване на пациентите и за лечение навън, увери министърът.

Освен донорството на Американския департамент по енергетика от 3 милиона долара, и АЕЦ „Козлодуй“ - 2 милиона долара, Министерството на образованието и науката финансира проекта с 1 милион лева. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, подчерта, че се чувства щастлива от тази нова придобивка и благодари на спонсорите.

Дадохме 1 млн. лв., въпреки съкратения бюджет на министерството, вярвам, че и други ще намерят. Лично по мое указание беше намерен този милион. Вярвам, че и други ведомства ще дадат още средства. За БАН дадохме 3 млн. лв. за млади учени, за да могат те да попадат в конкурсите, допълни Танев. Що се отнася до това, което е било вчера – общото събрание на БАН Танев увери, че няма информация извън тази в медиите.

В образованието не се правят революции, защото такава е системата. Който е рекъл да прави революции, не е успявал, а е обърквал и деца, и учени. Това обаче не е оправдание за правене на толкова бавни реформи. Ние имаме план – през април четиристепенната система да бъде преобразувана в двустепенна, обясни министърът.

За възможността да му бъде поискана оставка Танев каза, че той не е чувал да му е искана такава. Чувал съм само в медиите, но това са политически неща и ще видим какво ще реши РБ, уточни той.

От началото не бях съгласен и се наложи да ме убеждават. Убедиха ме и от този момент нататък връщане назад нямаше. Защото тук става дума за няколко науки, които ще ни изведат на водещи позиции в Югоизточна Европа. Второ става дума за морал – за здравеопазване. Така се аргументира просветният министър Тодор Танев преди да бъде открит новият циклотрон към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.