Френски експерти по антитероризъм смятат, че знаковите терористични актове във Франция от 2015 година са само „генерал репетиция” за още по-професионални и добре организирани нападения през 2016. Те прогнозират и много по-голям брой жертви, съобщава „Франс 24”.Нападението над редакцията на „Шарли ебдо” и последвалата заложническа драмата в еврейски супермаркет в Източен Париж през януари 2015 отне живота на 17 души. Във фаталния петък, 13 ноември пък загинаха 130 души при серия нападения в Париж, организирани на няколко места едновременно. Това е най-смъртоносната атака на френска територия от Втората световна война насам. 

Общото мнение на експертите е, че през 2016 положението ще се влоши. „За съжаление смятам, че 2015 беше нищо. Движим се към европейски 11 септември: едновременни атаки в един и същи ден в няколко страни, на няколко места. Много координирано. Знаем, че терористите работят по това”, заяви антитерорист, пожелал анонимност, пред АФП.

„Атаките през януари и ноември 2015, въпреки че бяха много кървави, са притеснително аматьорски”, смята Ив Тротиньон, бивш служител в разузнаването. „Атаките от 13 ноември, от гледната точка на терористите, включват голям брой тактически грешки, от които те могат да се поучат. Например, броят на загиналите в зала „Батаклан” беше ограничен, защото на нападателите им свършили куршумите”, обяснява той.

„На „Стад дьо Франс” бомбаджиите не успели да влязат в стадиона. А жилетките с експлозиви не се оказали смъртоносни за стоящите наблизо, една от тях дори не се взривила и била изхвърлена”, допълва той.

Освен това той се притеснява, че терористите ще се научат как по-добре да пазят тайните си, да не си говорят по телефони и да не ползват интернет за организацията си. Това би създало сериозни затруднения на разузнаването. Неговата работа е спъвана от факта, че въпреки че терористите са в списъка с подозрителни лица на службите, атаките не биха могли да бъдат предотвратени без доказателства.

„Има едва дузина арести във Франция в крайна сметка, а Франция не може постоянно да поддържа извънредно положение. Трябва да бъдат зададени много сериозни въпроси за това защо службите за сигурност не успяха да предотвратят атаките от 13 ноември. Те ще се подготвят, съвсем правилно, за най-лошото през 2016”, казва Тротиньон.

Жан-Шарл Брисар, председател на Центъра за анализ на тероризма, споделя неговия песимизъм. „Със сигурност ще има още атаки като тези на 13 ноември, планирани по цели във Франция и Европа”, каза той като добави, че този тип нападения не е нов. 

По думите му Абделхамид Абауд – соченият за организатор на терористичните актове в Париж, който беше убит в предградието „Сен Дени”, е типичен пример за „новата порода” терористи.