Аз повече от всеки съжалявам, когато има убийство, но то го има във всички държави в света. Нали гледате сериали всеки ден по действителни случаи, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България.

С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира бруталните убийствата в последните дни в София. Борисов присъства на тренировъчния полет на МиГ-29 в авиобаза „Граф Игнатиево”, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Аз бих препоръчал от Тайланд да не ми дават съвети и от дългите им почивки, защото там явно малко се отделят от действителността, каза Борисов по повод ултиматума на КРИБ - или убийствата да бъдат разкрити, или Румяна Бъчварова да подаде оставка.

Г-жа Бъчварова не разкрива убийства. Има професионално ръководство, което го прави и хиляди, хиляди служители на МВР, на които това им е професията. И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият, продължи Борисов и се обърна към медиите: Трябва да ви кажа, че по всички поръчкови убийства, както ги наричате, през последните години, за всичките има данни кой, кога и как ги е извършил. Но когато се сглобяват пред съда тези доказателства, много трудно издържат там. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити така, както "Килърите", "Наглите" и всички останали, заяви Борисов.

Премиерът се обърна към бизнеса и с призива, не да коментират убийства, а да се съсредоточат върху намаление на стоките, които произвеждат с евтините горива в момента. За МВР има кой да мисли и те ще се справят, добави Борисов.

И вчера, и днес с главния прокурор, със зам.-главният прокурор, със службите Борисов е провел разговори и знае по какво се работи.

Смея да твърдя, че повече ме разтревожиха битите пенсионери в няколко пазарджишки села и съм поставил срок най-късно до утре до обед да има задържани и обвинени. Притеснява ме това, че няколко пъти им казвам да изпратят жандармерия и патрули в „Овча купел“ да успокоят хората. Още виждам, че има хора, които са разтревожени, каза още премиерът Борисов.

Премиерът обясни, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е имала планирано посещение в Китай, което е било отлагано няколко пъти.

Така, че се надявам колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър, и те дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае, предупреди Борисов.

Искам да го питам г-н Домусчиев така ли мислеше, когато идваше да му помагаме за неговото хоби – футбола? Искам да го попитам във Франция, след такива убийства, след такива терористични актове, излезе ли бизнесът да поиска оставка на министъра, на премиера или на президента им? Или излязоха с оркестрите, и с музиката, и всичките хванати за ръце, за да се подкрепят, запита Борисов.

Той коментира и появилите се публикации за възобновяването на проекта „Южен поток”, които вече бяха отречени и от Министерство на енергетиката, и от Кремъл.

Може ли аз да не знам, че „Южен поток” ще се възобновява, обърна се Борисов към журналистите и препрати темата към т.нар. независими медии, принадлежащи на бизнесмени, които защитават определени кръгове. Единственото, което сме казвали, е, че искаме газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места поне газ - Азербайджан, Туркменистан, терминала в Гърция, каза още Борисов и посочи, че „някой решава да си прави активно мероприятие с подобни заглавия”.

Другата голяма измишльотина е, че изведнъж г-н Местан бил стъпил руска мина. С цялото ми уважение към него, но когато Путин и Ердоган в Анкара прекръстиха и взеха „Южен поток” и го направиха „Турски поток”, когато взеха реакторите от „Белене” да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които г-н Местан защитава, да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше? Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера им Местан? Що за измишльотини сега, че едните били турци, другите руснаци… Къде беше тогава, ядоса се Борисов.