Шансовете за свръзка с модула "Фила", кацнал на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, се приближават към нулата, след като последният опит да му бъде предадена команда се провали, съобщава ръководителят на постоянното представителство на Европейската космическа агенция /ЕКА/ в Русия Рене Пишел.

"Нямаме връзка с модула "Фила" от 9 юни 2015 година и шансовете за свръзка с него се приближават до нулата", заяви Пишел. 

По думите му кометата продължава да се отдалечава от Слънцето, което влошава условията за контакт със спускаемия модул "Фила". На повърхността на кометата става прекалено студено и все по-трудно може да бъде възобновена работата на предавателя на модула.

Специалистите от Центъра за управление на полетите на мисията "Розета" продължават опитите да установят контакт. Те подадоха команда за включване на жироскопа на "Фила" на 10 януари, но безрезултатно. Учените продължават да изследват данните, получени от роботизирания апарат. Те успяха да получат информация за температурата на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, да уточнят състава на органичните й вещества и да определят структурата на нейното вещество. 

Обектът има пореста структура, органични молекули на повърхността, вода, въглероден оксид и въглероден двуокис в газово-праховия облак около кометата. Измерената температура на повърхността на осветената й страна варира между минус 183 и минус 143 градуса по Целзий.