С наближаването на Св. Валентин много необвързани хора започват да се самосъжаляват. В деня, в който влюбените са на почит, а самотниците на заден план, много хора се усещат нещастни и изолирани, установи американско проучване.

Както и да е, да си самотен май се оказва полезно за здравето. "По скалата на ежедневието е разбираемо, как нещо толкова отблъскващо като самотата може да се разглежда като бич за човешкото съществуване. Изследванията през последното десетилетие обаче показват много различно виждане за нея. Самотата предлага разнообразие от адаптивни функции в специфични местообитания. Тя насърчава промяната в поведението и увеличава вероятността за оцеляването на нечии гении. Болката от самотата служи, за да ни накара да подновим връзките, необходими за оцеляването на социалното доверие, сплотеността и колективните действия", разказва Джон Касиопат от университета Чикаго, провел проучването.

Всеизвестен факт е, че монетата има две страни. Лошите новини, които са открили изследователите, показват, че самотата се разглежда негативно от гледна точка на психосоциалното функциониране и привлекателността.