Кадрите с изстрелването на балистична ракета от подводница на Северна Корея са манипулирани. Това се посочва в заключение на базиран в Калифорния център за анализи, съобщава Ройтерс.
Властите в Пхенян твърдят, че притежават балистична ракета, която позволява изстрелването на ядрена глава от подводница, въпреки съмненията на експерти и анализатори. Държавната телевизия на Северна Корея излъчи в петък кадри от последните опити, за които се твърди, че са направени през декември. За разлика от останалите тестове през май, те не бяха оповестени своевременно.
"Ракетата е изстреляна, полетяла е, но след това се е разбила", посочва Мелиса Ханам от института за изучаване на оръжията за масово поразяване Джеймс Мартин. Военните в Южна Корея оповестиха в събота, че северната им съседка е преправила видеото с изстрелване на ракета "Скъд" от 2014 година.
От американския научен институт подкрепят твърденията си с два стопкадъра от видеото, на които се вижда, че пламъци поглъщат тялото на ракетата, а малка част от нея се отчупва. "Северна Корея сериозно е манипулирала видеото, за да покрие тези факти", заявява Ханам.
Това не са първите подобни опити на властта в севернокорейската пропаганда. Властите и друг път са редактирали подобни видеа.
Северна Корея твърди, че миналата сряда е провела пореден опит с водородна бомба, която била в пъти по-мощна от останалите, с които са правени опити.