Който пътува от курортите в посока към Варна, не може да не е забелязал на входа на града мрачна и разпадаща се постройка. Руините все още носят белези, че някога това е било изискана и аристократична вила.

Вила „София“ е било името на този изоставен и рушащ се дом. Навремето това е било почивна база на командването на Военноморските сили. Това обаче е нейната съдба през социализма, а историята й започва доста по-рано.

През 1931 година къщата, която вече е била построена, е купена от англичанина Дъглас Янг. Няколко години по-рано той пристига в София като консул на Великобритания. Янг е очарован от страната ни, жени се за рускинята Нина Старицка и така стига да покупката на прекрасната вила.

Дипломатическата кариера на Дъглас Янг обаче го завежда само след няколко години далеч от прекрасната му къща с панорама към морето във Варна. Той заминава за Малага, а в последствие става британски консул в Швейцария, а прекрасната вила във Варна остава на грижите на негови близки в България.

През 1950 година е отчуждена от държавата. Така тя става база на Министерството на здравеопазването и научна станция за развитие на знанията за курортното дело и физиотерапията в Народна република България. Най-голямото бедствие, което превръща вила „София“ в „къщата на призраците“ , става през 1997 г., когато тя пламва и от нея остава долу-горе само това, което може да се види и днес.