Барак Обама тази вечер ще даде последната си ежегодна реч за състоянието на САЩ.

От Белия дом обещават нестандартно слово, като Обама ще се въздържи от традиционното изброяване на законодателните приоритети. Вместо това, според негови съветници, Обама ще използва вероятно последния си достъп до широката национална аудитория, за да оправдае мястото си в учебниците по история и да влее оптимизъм за бъдещето.

Очаква се около 30 милиона души да гледат обръщението на живо.

Дългоподготвяната реч ще прикани американците да се справят с нерешените проблеми – от расовата омраза, през оръжейния контрол и злоупотребата с наркотици.

Не се очаква Обама да задълбава в темата за предстоящите президентски избори, които ще определят наследника му, но оптимистичният му тон ще е в рязък контраст с реториката на Републиканската партия.

Съветниците на президента ще се опитат да използват момента максимално и чрез социалните и дигитални медии.

За целта Белия дом се регистрира в „Снапчат” и „Джиниъс”. Последното приложение служи за обяснение на рап текстове, а сега в него ще бъдат анотирани и посланията на американския държавен глава. След речта Обама ще бъде интервюиран от 3 знаменитости в мрежата за видео споделяне Youtube.

Обръщението на президента идва в сложен момент, година преди той да напусне поста си. Сложната политическа обстановка, терористичните заплахи и неспокойствието на средната класа водят до резултатите от скорошно проучване, според което 67% от американците страната не е на прав път.

Безработицата е ниска, икономиката расте и шокът от финансовата криза отмина, но разликата между богати и бедни е огромна.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест признава за трудностите в сферата на икономиката и сигурността, но според него желанието на републиканците „да се възползват от страховете и несигурността на хората отравя политическия дебат”.

Обръщението на Барак Обама ще започне в 4ч. утре сутрин българско време.