Затворник в Северна Корея призова САЩ и Южна Корея да го спасят от плена в Пхенян. Известният като Ким Донг Чул твърди, че е бил задържан за шпионаж и че е натурализиран американец. Специален достъп до затворника получи екип на CNN.

Смята се, че затворникът е в средата на 60-те. Той твърди, че „му е била възложена задачата да прави снимки на тайни военни обекти и скандални сцени“. Той е бил арестуван през октомври. По неговия случай все още няма коментар от Сеул. Ако неговите твърдения се окажат истина, той ще се превърне във втория западен гражданин, който е арестуван от властите в КНДР.

Другият е Хаеон Суу Лим, южнокореец, роден в Канада, който е бил главен пастор в най-големите канадски църкви, е задържан в КНДР от февруари насам. През декември той бе осъден на доживотен тежък труд за дейност срещу режима в Пхенян.

Лим споделя, че копае по 8 часа на ден, 6 дни в седмицата, в градината на трудов лагер, без около него да има присъствие на други затворници. Той говори пред журналистите в хотел в Пхенян. Затворникът се храни по три пъти на ден и получава редовни медицински грижи. Единствено, което иска от властите е да му дадат Библия, на която да се моли.

„Всеки ден се моля за страната и народа. Моля се Северът и Югът да се обединят. Така случаи като моя няма да се повторят.“, заяви Лим.

„Виждайки опитът с водородна бомба, светът трябва да разбере, че сега е време да се откаже от враждебната политика и да намери начин да помогне на Северна Корея. САЩ трябва да намерят начин да се разберат със Северна Корея. Това може да стане чрез мирен договор. Това може да стане“, заяви Лим.