Националната разузнавателна служба на Турция /МИТ/ изпрати в САЩ, Европа и редица други страни списък с имената на 13 ислямски терористи, сред които 9 са жени, и предупреди за готвен план за самоубийствени атентати, предаде репортер на БГНЕС.

„Смъртният“ списък е изпратен до всички страни в Европа на 4 януари т.г. Към момента терористичната група се намира в Сирия с намерението да премине през Турция към Европа, първите цели на джихадистите са Германия, Холандия и Франция, съобщава днес „Хабертюрк“. В списъка са посочени както имената на атентаторите, така и тези на родителите им, място, дата и година на раждане. Всички гранични пунктове на Турция са предупредени за повишено внимание спрямо жените при паспортния контрол, уведомени са миграционните власти. Терористите, които планират да удавят Европа в кръв, са на възраст между 16 и 30 години, двама в групата са братя.

Обявеният за лидер на терористичната организация ДАЕШ /Ислямска държава Ирак и Леванта, ИДИЛ/ Абу Бакр ал Багдади планира нападения в САЩ, Русия, Израел, Саудитска Арабия и страните в ЕС. На това сведение турското разузнаване се е натъкнало в интернет-сайтовете на Багдади, където в съобщенията той се обръща към мишените си с „Чакайте, ние също чакаме“ и призовава бойците си да се подготвят за война.

МИТ предупреждава и турските власти за предстоящи терористични атаки и настоява за незабавни мерки. По данни на разузнаването руският гражданин Алберт Измаилов /на 28 г./ през 2012 г. е напуснал страната си и е станал част от ДАЕШ. Турските информационни агенции съобщават и за 4 въздушни атаки по бази на ДАЕШ в Сирия, осъществени днес от британските ВВС, като за пръв път са използвани ракетите „Brimstone“, предназначени за поразяване на малки цели. При ударите са взривени тунели и превозни средства в района на Ракка, както и петролни бази в източната част. Ракетите са в състояние от височина 6 км да взривят автомобил, който се движи със скорост 110 км/час.