Италианският премиер Енрико Лета обяви, че подава оставка, след като собствената му партия гласува за смяна на правителството. Очаква се той да бъде заменен от 39-годишният лидер на Демократическата партия Матео Ренци.

Лета заяви, че ще връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано утре, след по-малко от една година начело на коалиционното правителство на левицата и десницата и в момент, когато Италия започва да излиза от болезнената рецесия. Членове на ръководството на левоцентристката Демократическа партия подкрепиха със 136 гласа "за" и 16 "против" предложение за промяна на правителството, внесено от Ренци.

Партията благодари на Лета за "положителната му работа", но призова за "нова фаза с нов изпълнителен орган". След като беше избран начело на партията си през декември, амбициозният Ренци обвини Лета, че протака ключови политически реформи и не прави достатъчно в борбата с ширещата се безработица.

Наполитано ще трябва да определи официално кандидат, който да замени Лета, почти сигурно е, че това ще бъде Ренци. Новият кабинет може да встъпи в длъжност до другата седмица. Оставката ще бъде предшествана от последното заседание на правителството на Лета, което започва в 10,30 ч по Гринуич утре.

Ренци заяви в началото на събранието на Демократическата партия, че партията и страната са на кръстопът и че е спешно и необходимо да се промени правителството, но изключи възможността за предсрочни избори. "Трябва да предложим начин за излизане от блатото с радикална и дълбока програма за промяна", заяви той и призова за ново правителство, което да може да управлява до края на мандата на парламента през 2018 г.

Но заседанието на Демократическата партия показа и разногласията в партията, като един от опонентите на Ренци Пипо Чивати сравни вътрешната борба между партийния лидер и Лета с филма на ужасите от 1980 г. "Сиянието". Ренци, който два пъти е бил кмет на Флоренция, се радва на висока обществена подкрепа, защото е смятан за външен човек за италианската политическа сцена с опит на местно равнище.

Той никога не е бил в правителство или в парламента и често критикува разходите за италианската политическа машина. С неформалния си език той се харесва особено на младите избиратели и редовно общува чрез социалните медии. Социологическо допитване от миналата година установи, че 54% от италианците харесват лидерския му стил. Това е много по-висок процент от подкрепата за партията му от 25%.

Борсите се сринаха рязко по време на търговията, но по-късно се съвзеха като индексът FTSE Mib завърши деня със спад от 0,17%. Лихвите по заемите за Италия нараснаха на пазара на ценни книжа, което отразява изнервянето на инвеститорите.

Напрежението в Демократическата партия нарасна, откакто Ренци оглави партията през декември. Лета и Ренци не успяха да разрешат различията си на срещата си вчера и премиерът отхвърли възможността да подаде оставка на пресконференция по-късно същия ден. Тогава той представи своята програма за реформи за една година.

Привържениците на Лета обвиняват Ренци в предателство, нарушаващо джентълменското споразумение, според което Лета трябваше да управлява до края на италианското председателство на ЕС през 2014 г. Ренци ще бъде най-младият премиер в ЕС и третият пореден лидер на правителството в Италия, който не е избран директно. Последният беше милиардерът Силвио Берлускони през 2008 г.

Лета беше определен от Наполитано да сложи край на дългата безизходица след изборите през 2013 г., които бяха спечелени с малко от Демократическата партия. Преди това президентът назначи Марио Монти. Ренци беше в центъра на медийното внимание в Италия от месеци насам, но все още е малко познат на международната сцена. Той сподели, че смята бившия британски премиер Тони Блеър за свой модел.