Една ранна сутрин през март м. г. полицаите в Шумен конфискуват над 9000 предмета – статуетки, бижута и монети на 2000 години. Сред тях е и квадратна плочка, изобразяваща процесия. Стилът ѝ не е нито гръцки, нито римски, както на останалите предмети. Тя е почти на 5000 години и вероятно произхожда от древния шумерски град Лагаш, който се намира в съвременен Ирак.

Това разказва репортаж за трафика на антики, заграбени от "Ислямска държава", и ролята на България в търговията с тях. Текстът е на в. New York Times, а по него са работили Стивън Лий Майърс, Никълъс Кулисджан, Джейлан Йеджинсу и българският журналист Милен Енчев.

Този полицейски обиск се смята за една от малкото победи в борбата с трафика. Той достигна нови нива, след като "Ислямска държава" завладя части от Сирия и Ирак и унищожи и ограби древни градове там. Това потвърждава предупрежденията на мнозина изкуствоведи и държавни служители: има проблеми в борбата с незаконната търговия.

След като напуснат териториите на "Ислямска държава", антиките попадат в ръцете на контрабандистите и престъпните мрежи, занимаващи се с трафик на хора, дрога и други стоки от Сирия и Ирак.

"Влязат ли там, могат да стигнат навсякъде и е трудно да се проследят", казва Брент Истър – специален агент на митниците в Ню Йорк, занимаващ се с контрабанда на изкуство.

България – дом на много древни обекти, е печално известна и като маршрут за контрабанда, 

пише в репортажа. След като незаконните антики влязат в Европа, за трафикантите е по-лесно да изфабрикуват документи, които позволяват те да бъдат законно продавани и купувани.

"Ние сме най-прекият път от Турция и Близкия изток", твърди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Сред 19-те големи скулптури са лъвска глава, релеф на горгона и погребална дъска с рисунки. Много от тях са били прашасали, които предполага, че са изкопани наскоро, а не взети от музей. Полицаите са открили и калъпи, така че някои от антиките може да са фалшиви.

Арестувани са трима заподозрени, включително собственикът на имота, в който са намерени предметите - Вейсел Санлъ. Те са на свобода под гаранция, докато разследването продължава.

Прокурорът по делото – Маргарита Георгиева, твърди, че предметите идват от Турция, но не е ясно накъде са пътували и какъв е произходът им. По думите ѝ Санлъ твърди, че събирането на подобни предмети му е хоби и ги е купил от магазин в Измир, специализиран в репродукциите.

Детективите са открили снимки на още артефакти в телефона му и на карти с памет в сградата, като заради това предполагат, че предметите се предлагат за продажба в Германия.

Обвиненията срещу Санлъ са за притежание на културна собственост. За подобно престъпление се дават между една и шест години затвор. След като журналистите са се свързали с него по фейсбук, той е отказал да коментира.

Държавният департамент на САЩ обсъжда въпроса с българските власти, а засега предметите се съхраняват в регионалния музей в Шумен.
Властите още не са наясно как тези артефакти са стигнали на наша територия и дали са минали през територията на "Ислямска държава". Въпреки тази конфискация, вероятно много други антики се озовават при търговците и клиентите във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк. Продавачите използват легалната търговия, за да местят обекти, които са били укрити в продължение на години по време на конфликтите в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и Египет, твърдят експерти.

Законите по света са слаби и несъгласувани, а митничарите могат да открият само част от всичко, което преминава през международните граници, смятат експертите по трафика.

Старите контрабандни организации са опитни и търпеливи – те знаят как да доставят стоки на хората, които са готови да платят за тях, освен това са

готови да складират древните артефакти, докато издирването им замре.

"Това е нефункционираща система, в която "Ислямска държава" или който и да е следващия играч, може да влезе", казва Дона Йейтс – археолог в Шотландския център за престъпност и изследване на правосъдието в Университета на Глазгоу.

Засега няколко артефакта мога да се проследят до ръцете на "Ислямска държава". Макар че групата е нов играч в иманярството, то достига индустриални мащаби на нейна територия, а групировката облага с данъци разкопките, за да набира средства за халифата, който обяви през 2013 г.

Сателитни изображения показват хиляди незаконни разкопки в Сирия и Ирак, отличаващи се като белези сред някои от най-известните древни руини на света – като древните градове Мари и Дура-Европос. Проследяването на плячкосаните от тях предмети е трудно.

Ето защо антиките, открити в България, се смятат за част от

вълна, която ще наводни европейските и североноамериканските пазари в идните години.

"Изправени сме пред най-голямото унищожение на културно наследство от Втората световна война насам и трябва да направим нещо", казва Франс Демаре – директорката на програмите и сътрудничествата в Международния съвет на музеите.

Въпреки всеобщото възмущение от действията на "Ислямска държава", много малко държави се замислиха дали да не наложат нови ограничения, за да обуздаят разрастващата се търговия на стойност милиарди долари годишно.

Миналия месец финансовите министри на 15-те държави от Съвета за сигурност на ООН решиха да предприемат стъпки за спиране на търговията с петрол и антики, а през септември Държавният департамент на САЩ обяви, че дава 5 млн. долара награда за информация, която би я възпрепятствала.

През декември Международният съвет на музеите разпространи нов "червен списък" от произведения на изкуството и

антики от Либия, които са застрашени от иманяри. 

Списъкът за Сирия бе създаден през 2013 г., а този за Ирак – първият след американската инвазия през 2003 г., бе обновен миналата година.

Но тези усилия не са достатъчни да запушат големите пропуски в прилагането на законите срещу трафика и да смажат нестихващото търсене на пазара. В Германия, както и в други държави, законите за защита на неприкосновеността защитават клиентите и продавачите. САЩ не са забранили изрично продажбата на сирийски предмети.

Някои колекционери, търсещи такива артефакти на черния пазар, вероятно са от Персийския залив, но много други са западняци, твърдят експертите.

"Географското разделение е интересно:

предислямските обекти отиват в Европа и Северна Америка, а ислямското изкуство – в Залива", 

уточнява Маркус Хилгерт – директор на Музея на древния Близък изток в Берлин.

"Иронично, основните клиенти са ентусиасти на тема история и фенове на изкуството от САЩ и Европа – точно представителите на западните общества, които "Ислямска държава" се кълне, че ще унищожи", пише в скорошен доклад на вашингстонската неправителствена организация Фондация за защита на демокрациите.

Вероятно много от наскоро разграбените артефакти се съхраняват в складове близо до Сирия и Ирак, докато вниманието към тях намалее.

"Дамаск, Бейрут, Аман – първите спирки са винаги едни и същи", казва Матю Богданос – полковник от резерва във военноморските сили на САЩ, който е ръководил издирването на предметите, откраднати от Националния музей на Ирак през 2003 г. "Недейте да подценявате колко са търпеливи дилърите с международни връзки".