Не мога да кажа на какво се дължи. Надявам се да не са провокации и се надявам органите наистина бързо да успеят да напреднат по отношение на разследването. Това каза новият правосъден министър Екатерина Захариева в отговор на въпрос на какво се дължи уличното правосъдие, което наблюдаваме в последните дни, предаде репортер на БГНЕС.

За първото убийство на Веселин Стоименов Захариева вече предположи, че е поръчково. Запитана за какво е признак това, което се случва в последните дни и не говори ли то за някаква нестабилност в държавата, тя коментира, че има опити да се внуши нестабилност на държавата и призова да видим органите до къде стигнат в разследването. „Имаше съмнения, че не вярват в институциите и че това е самоуправство – не мисля, че по отношение на първия казус е това. А по-скоро е наистина поръчково убийство и разчистване на някакви сметки. Нека да видим по отношение на второто убийство. Всички са изненадани, знаете, че човекът е с бял бизнес, почтен, уважаван от всички, може и да се окаже нещо съвсем различно от това, което се очаква за поръчково убийство”, каза министърът по повод убийството на бизнесмена Александър Антов. И по този случай Захариева призова: „нека да видим органите какво ще свършат”.

На въпрос за очакванията й във връзка с доклада на ЕК и новите убийства, тя се съгласи, че неразкритите поръчкови убийства са непрестанна точка в докладите, но тя счита, че по-скоро постоянна точка в докладите е борбата с корупцията на високите етажи на властта също. „Така че не мисля, че тези две убийства ще променят по някакъв начин доклада”, заяви правосъдният министър.

Днес има заседание на етичната комисия, която се очаква да разгледа казуса с речта на председателя на ВКС Лозан Панов. Като посочи, че не иска да се бърка в тяхната работа, Захариева изрази надеждата, че днес етичната комисия ще „приключи с позитивно решение по този казус”. Тя уточни, че под позитивно има предвид да не образува дисциплинарка. На въпрос дали посланието от речта на председателя на ВКС „Не на страха” е политическо послание”, тя каза, че „Не на страха е принципно послание”. „За мене - аз пак казвам, че дори магистратите имат право да изразяват гражданска позиция”, заяви тя.

Екатерина Захариева имаше среща днес с членове на ВСС, която сама беше поискала, за да се запознаят, защото с част от тях тя не се познавала. Друга цел е била да набележат начина на работа и принципните положение, по които считат, че следва да се работи и най-важните и неотложни задачи. Обединили са се около позицията, че това на първо място е изменение в ЗСВ, обсъждали също и електронното правосъдие, имало въпроси за Съвета по съдебна реформа. Говорили, че трябва да си говорят експертно.

БГНЕС припомня, че за няколко дни в столицата бяха извършени две брутални убийства. На 8 януари късно вечерта в столичния квартал Бистрица бе застрелян собственикът на модна къща „Агресия". Александър Антов излязъл да разхожда кучето си, но така и не се прибрал. Тялото на Антов е намерено в близката гориста местност около полунощ. Антов е убит с 2 куршума в главата.

На 7 януари, вечерта на Ивановден, бе разстрелян 53-годишният Веселин Стоименов - човекът, извършил юридическата ликвидация на ВИС-2. Веднага след разстрела му зад Зимния дворец в Студентски град беше намерен подпален автомобил.