Останките на 93 ирански войници, загинали по време на Ирано-иракската война (1980-1988), са предали на Иран властите на Ирак.

Както съобщава иранската тв IRINN, цитирана от ТАСС, церемонията се състояла в граничния пункт Шаламча на ирано-иракската граница.Останките ще бъдат превозени днес в иранския град Ахваз, в който се е състояла траурна церемония, във вторник останките ще бъдат предадени на земята.С въпроса за връщането на останките на войниците се е занимавал Тристранен съвет, състоящ се от представители на Иран, Ирак и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Досега няма точни данни за загубите в Ирано-иракската война.

Според различни данни от двете страни са загинали между 500 000 и 1,5 млн. души.Споразумението за пълно прекратяване на огъня е влязло в сила на 20 август 1988 година.


На 9 юни и 16 октомври 2008 г. Иран и Ирак с участието на МКЧК подписаха меморандуми, предвиждащи съвместна дейност по търсене и идентифициране на телата на загиналите, по събиране на информация за хора, регистрирани по-рано като военнопленници и изчезнали без следа в тази война.