Два филма - "Завръщането" и "Марсианецът", в които главният герой се бори за оцеляването си във враждебна среда, спечелиха топ отличията на наградите "Златен глобус". Лентите обещават да бъдат фаворитите за престижните награди "Оскар" следващия месец. За разлика от "Оскар"-ите, отличията "Златен глобус" във водещата категория за най-добър филм са разделени в две категории - за драма и за комедия или мюзикъл. Призът за най-добра драма беше присъден на "Завръщането", а за най-добра комедия или мюзикъл - на "Марсианецът". Изпълнителите на главните роли в двете продукции бяха отличени в актьорските категории.

"Завръщането" донесе на Леонардо ди Каприо наградата за най-добър актьор в драма. За изпълнението си в "Марсианецът" Мат Деймън беше отличен с приза за най-добър актьор в комедия или мюзикъл. При дамите наградите за най-добра актриса в драма спечели Бри Ларсън за "Стая", а за най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Дженифър Лорънс за "Джой". Отличието за най-добър режисьор получи Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането".

Двукратният носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън беше удостоен с почетен "Златен глобус" - приза "Сесил Б. Демил". Наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха раздадени за 73-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Водещ на шоуто за четвърти път беше британският комик Рики Джървейс.