Наследството на Йосип Броз Тито – символ и безспорен лидер на бившата комунистическа Югославия - продължава 35 г. след смъртта му да е в центъра на заплетен юридически казус, за което плащат наследниците му.

Но всичко има край за когото умее да чака. Очаква се белградският съд, който се занимава със случая, да вземе решение в края на януари за размера на това наследство и за начина, по който да бъдат поделени между наследниците предметите и личните вещи, главно ловни пушки, картини, униформи и дори лунен камък, подарен от покойния американски президент Ричард Никсън.

По време на царуването си от края на Втората световна война до 1980 г. Тито и съпругата му Йованка се радваха на жизнен стандарт, на който завидя холивудската звезда Ричард Бъртън по време на гостуването си през 1971 г. "Луксът, в който живеят, е несравним, разбирам какво иска да каже (британската) принцеса Маргарет, като отбелязва, че съпоставен с това кралският дворец (Бъкингам) е по-скоро средна класа", е написал актьорът в своя дневник.

Наследството на Тито – близо 200 000 предмета според семейството му на стойност десетки милиони долари, все пак си остава сива зона. През 1985 г. бе приет закон, който гласи, че всичко, което е притежавал покойният водач, е собственост на държавата. Законът - по-късно той бе оспорен от вдовицата на Тито – накрая бе отменен. Йованка Броз почина през 2013 г., без да дочака края на процедурата за наследството на своя съпруг.

Няма нито един писмен документ, уточняващ, че наследството трябва да бъде поделено, няма да узнаем нищо преди съдът да отсъди, казва внучката на Тито Светлана Броз.

Изчезването на Титова Югославия в резултат на поредица кървави войни през 90-те години на миналия век, не даде тласък на делото, а и самите наследници помогнаха то още повече да се заплете, отправяйки обвинения за големи кражби.

Часовници на баснословна стойност, коли, оръжия и други съкровища изчезнаха – написа в мемоарите си Тома Фила, адвокатът на Йованка Броз.

Тито – герой на комунистическата съпротива срещу нацисткия окупатор, лидер, противопоставил се на Сталин, и основател на Движението на необвързаните страни, не притежаваше резиденция. Той живееше в много резиденции, пръснати в цялата страна, но те бяха собственост на държавата.

Повечето от 70 000 предмета се пазят в склад на Музея на югославската история, разположен в съседство с мавзолея, където са погребани Тито и съпругата му в Белград.

Костюми и маршалски униформи на Тито се спускат на закачалки от тавана, цели етажерки са пълни с вещи, картини, часовници, макети на самолети и кораби, статуетки, една от които подарена от Сталин малко преди разрива между СССР и Югославия през 1948 г.

Вниманието привлича впечатляваща колекция от ловни пушки - Тито бе страстен ловец – и прословутия лунен камък – подарък от президента Никсън, предаден на югославския лидер от астронавта Нийл Армстронг по време на посещението му през 1969 г.

Дилема няма – всички тези предмети са собственост на държавата съгласно закона. Процедурата относно наследството му е свързана с личните вещи - въпрос сложен и деликатен, отбелязва Момо Цвийович, служител в музея. Той споменава златно цигаре, подарено на Тито от гръцкия крал Павел или от императора на Етиопия Хайле Селасие.

Цвийович, който работи в музея от 1978 г., отхвърля обвиненията в кражби, главно тези от семейството, че две-трети от близо 3000 картини, книги и колекции марки са изчезнали.

За някои от наследниците – един от двамата сина на Тито, който още е жив – Мишо Броз, както и за шестте внука, надеждата е да получат нещо за спомен от изтъкнатия си праотец.

Бих искал да имам личната му карта отпреди Втората световна война и може би бинокъла, които е носил, когато е командвал армията, нанесла поражение на Хитлер и на местните предатели, казва Светлана Броз.

Йошка Броз и сестра му Златица – внуци на вожда – се надяват да получат някоя от униформите му и пък било и само копия от ордените, с които Тито е бил удостоен. Но след дългото чакане вече са се примирили.

Днес Йошка уточнява, че ще е щастлив да има какъвто и да е спомен от него.