Сагата около бургаския ъндърграунд герой Пламен Дишков-Кела, обвинен като поръчител на убийството на Мастара, приключва с щастлив за него край. За последно стана ясно, че съдебното следствие е спряно с постановление на съдия Събчо Събев. Процесът е в задънена улица и едва ли скоро ще бъде възобновен. Според бургаски магистрати това най-вероятно няма да се случи.
Всички в морския град са изумени как се случи така, че обреченият Дишков се измъкна без проблеми от затвора и сега купонясва в региона на свобода, пише "168 часа". В последните седмици той може да бъде видян редовно в едно от култовите поморийски заведения - "Атриум". Там често е в компанията на бившия си враг Митьо Очите или на приближени свои хора от боксовите среди. Кела демонстрира отлично настроение и вече планира новите си бизнес начинания.

Как се случи така, че 20-годишната присъда е осуетена и той вече е спокоен и на свобода? Сагата, която започна със залавянето му в Португалия, е била с предизвестен край. Това твърдят хора от неговото обкръжение, които са наясно с начина, по който той е процедирал.
Дишков сам е предизвикал своя арест в Португалия през лятото на 2011 година. Като е планирал внимателно цялата операция, която е трябвало да доведе до неговото пълно оневиняване. Бургазлията се е консултирал с виден руски адвокат, който е имал огромен опит с клиенти от ъндърграунда. Юристът е измъквал множество хора, за които се твърди, че са свързани с мафията в Москва. Негови клиенти са били дори чеченски бандити, изнасяли оръжие и наркотици за Западна Европа.

Въпросният адвокат е бил препоръчан на Дишков от френски контрабандист. Той е уредил и срещата, която се е провела в пристанищния град Марсилия. Там руснакът и Кела говорили в продължение на часове. В крайна сметка юристът е обещал, че ще изготви план за неговото измъкване. След месец схемата вече била готова и предадена на Кела.

За консултацията той платил солиден хонорар от 1 милион евро на руския адвокат. След това се заел и с реализацията на целия проект. Неговото желание било да се завърне в България, като легализира бизнеса си и се измъкне от правосъдието. Дишков вече имал 20-годишна присъда, която била издадена задочно през 2007 година. Именно оттам започнал да атакува родната правораздавателна система.