Фрешманията която завладя хората в последните години се оказва не толкова полезна. Това се дължи на факта, че при поставянето на плодовете в машините не се мият корите, тъй като служителите в магазините не са инструктирани за това. А те се обработват с химикали, които удължават годността им. При изстискването им сокът облива корите и отровите влизат в състава на сока, информира БНТ.
Хората считат прясно изцедените сокове за най-безвредния начин за набавяне на витамини. До скоро така смятала и Антония Чорева, която е майка на две деца. Това се променило след като една от покупките на фреш предизвикала болки в стомаха на децата й.
Антония Чорева: Само веднъж съм взимала от голям магазин, който имаше машина за фрешове. Дадох го на децата да го изпият. 30 мин. по-късно те започнаха да казват, че ги болят коремите и повръщаха.
Майката си обяснява това с факта, че по магазините не мият корите на плодовете. Но дали е така? Светлина върху въпроса дали са полезни или вредни фрешовете ни дава експертът по темата д-р Светла Николова.
Д-р Светла Николова, Сдружение "Агролинк" : Зад фрешовете и свежите сокове, които са изстискани от различни плодове могат да се крият много химикали, които са останали още при производството на самите плодове, например портокали или химикалите, с които са обработени портокалите, за да издържат на дългия транспортен път, който трябва да изминат.
В някои машини, в които се прави фреш портокаловите кори се обливат със сока, който се изстисква при получаването на този сок и тези химикали попадат в организма на човека. Това е много опасно.
Големият проблем се крие в това, че тези отрови се натрупват в организма и след време оказват влияние върху здравето на хората - обяснява д-р Николова. Тя допълва, че честата консумация на цитруси преминали през обработка с имазалил могат да доведат до стерилитет при възрастните хора, както и да доведе до рак поради своята канцерогенност. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система.
От Българската агенция по безопасност на храните коментираха, че тези твърдения са силно пресилени.
Инж. Дробенов добави, че портокалите за фрешове не преминават през такава обработка поради, което не крият опасност за здравето на хората.