9 дни след началото на 2016 година тютюнопушенето в обществени заведения, макар и забранено, продължава с пълна пара и дим, предаде репортер на БГНЕС.

Най-много сигнали за употреба на цигари в заведения на закрито след старта на новата година са получени на 1, 2 и 3 януари. Това е обяснимо, предвид факта, че това бяха и първите почивни дни за 2016 г.

Първият сигнал за годината, изпратен до Сдружение „България без дим”, идва от Кърджали. В него се почва, че в бар в града след 00.00 часа на 31 декември всички клиенти на заведението масово са пушели. Веднага след Кърджали и столицата не изостава, след данни, че вътре в бар в центъра на София се е пушело масово в Новогодишната нощ.

Сред сигналите се срещат и такива, че в заведения се пуши и в присъствието на деца. В едно от тях дори собственикът се разхождал „демонстративно” с цигара в ръка.

Най-много са сигналите за пушачи на закрито за столицата, където става ясно, че цигари се употребяват в пицарии, ресторанти, барове и кафета, най-често след 22.00 часа.

Сигнали за непозволен тютюнев дим, от страна на недоволни клиенти, идват и от Благоевград, Павел Баня, Тетевен, Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Хасково, Варна и Стара Загора.