Часове след като беше заловен от мексиканската полиция наркобаронът Хоакин Гузман – Ел Чапо беше върнат в затвора, от който избяга преди 6 месеца. Най-търсеният трафикант в света беше показно качен на военен хеликоптер на летището в Мексико Сити, съобщи Би Би Си.Той беше заловен в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния щат Синалоа, след атака на морски пехотинци, при която загинаха 5 души, заподозрени в престъпления.

„Гузман Лоера ще бъде върнат в затвора Алтиплано”, съобщи главният прокурор Арели Гомез, малко преди Ел Чапо да бъде качен на военния хеликоптер. 

На 11 юли миналата година, след 17 месеца престой в Алтиплано при максимална сигурност, Гузман избяга през 1,5-километров тунел, достигащ до банята на килията му. През такива тунели наркобаронът чести пренасяше различни тонове наркотици от Мексико към САЩ.
Водачът на картелът „Синалоа” дори влезе списъка на „Форбс” с най-богатите хора на планетата с милиардите, натрупани от наркотрафик. „Дребният”, както се превежда прякорът му, е митологизиран от много мексиканци заради бедния му произход и голямо замогване. За него има фолклорни песни и снимани множество нискобюджетни екшън филми. 

Новината за залавянето на Ел Чапо вчера беше оповестена от президента на Мексико Енрике Пеня Нието в Туитър. По думите му, това е „победа на върховенството на закона”. Той заяви, че мексиканците вече могат да имат увереност в способността на държавата да се бори с организираната престъпност.
САЩ поздравиха мексиканското правителство за успеха, но засега не става ясно дали от там ще искат екстрадицията му. В изявление главният прокурор Лорета Линч каза, че Гузман е причинил „значително насилие, страдание и корупция на няколко континента”.