Започна новата данъчна кампания. Очаква се тази година почти половината декларации за доходите да бъдат подадени по интернет. Основният акцент в кампанията на Агенцията по приходите е електронното устройство, което приема документите за приходите и разходите ни през годината. Близо 1000 души до момента са подали декларациите си, като то тях 500 са изпратени през компютър, съобщава "Нова телевизия".
Сред акцентите в данъчните дакларации е и данък „уикенд” – данъка за хората, които ползват активи от фирмата си за лични цели. Как той ще бъде отчитан и доколко това ще бъде коректно направено от НАП?
От Националната агенция по приходите сигнализираха, че новият закон дава възможност за това да бъде правено коректно.
Освен това семействата ще могат да ползват и отстъпки от данъците си – 200 лв., ако имат едно дете, и до 400 лв. при две деца в семейството, а при три и повече деца от самайния доход ще бъдат приспадани до 600 лева.
2000 лева ще бъдат отстъпките за деце с увреждания. Тези отстъпки обаче се правят върху данъчната основа, а не върху самия данък.
Друга новост, която НАП широко огласи, е забавянето на дължимия от нас данък. Например, ако дължим данък, но е минала 10-годишната му давност, от Агенцията по приходите няма да ни търсят, а тези пропуски в плащането на дължимото към държавата, ще бъдат взети при пенсионирането ни.