Стряскащият звук на алармата не е най-добрият начин да напуснем света на сънищата. Ето защо френски изобретател конструира „милостив” будилник, който буди с ухание на кафе и кроасани, пише в. „Метро”.

Разработката е дело на 19-годишния студент по инженерство Гийом Ролан. Той е кръстил своя часовник „Sensorwake”. Различното е, че устройството въздейства не на слуха, а на обонянието. „Хората не са били програмирани така, че да се събуждат под звука на айфона”, изтъква Ролан.

В будилника може да се вкарват желаните от хората капсули с ухания, които да ги будят. След това часовникът се настройва за съответния час. Събуждането става бавно и постепенно, то е много приятно. Предлагат се още капсули с ухание на „джунгла” и на „морски бряг”.

По време на тестовете уханната аларма се е оказала толкова ефективна, колкото и звуковата. Будилникът е събуждал спящите в 99% от случаите за по-малко от 2 минути. Ако ни е запушен носът пък съществува и алтернативно решение със задействане на звуков сигнал след провала на ароматното ставане.