Американският президент Барак Обама заяви, че никога не е имал лично оръжие. Това той направи в ефира на телевизия CNN в четвъртък.
„Никога не съм имал пистолет“, каза Обама.
По-рано американският президент обяви, че американското правителство приема редица мерки, насочени към засилването на контрола над търговията с огнестрелно оръжие.
Междувременно стана ясно, че две трети от американците поддържат предложенията на президента на САЩ Барак Обама за по-строг контрол над търговията с оръжия. Това показват публикуваните в четвъртък резултати от проучване на общественото мнение на телевизия CNN и компанията ORC.
По данни от проучването, 67 % от американците са съгласни с предложените от президента изменения, 32 % са против. Шест от десет от участниците в допитването, включително 75 % от притежателите на оръжие, са на мнение, че предложените мерки няма да могат да намалят броя на жертвите от употреба на огнестрелно оръжие. Дори сред последователите на Обама само 57 % заявяват, че вярват в ефективността на предложените мерки.
При това, повече от половината респонденти не са съгласни със стратегията на американския президент, който се опитва да проведе реформата със свои укази, заобикалящи законодателната роля на Конгреса – 54 % се обявяват против указите, а 46 % ги поддържат.
Проучването е проведено в периода 5-6 януари, в него са участвали повече от хиляда пълнолетни граждани на Съединените щати. Статистическата грешка варира в рамките на плюс-минус 3 процентни пункта.