Има периоди, когато в продължение на дни се чувстваме прекалено изморени, отпаднали, без никакви сили. В такъв момент е време за бърза детоксикираща диета. Тя ще ви помогне да се освободите от отрови и да се заредите наново с енергия. Подходяща е и след много преяждане или период на нездравословно хранене.

Целта е да ограничите до максимум храните, които предизвикват т. нар. оксидативен стрес, да се лишите от прекалено мазните и тежки ястия и да заредите тялото си с чисти продукти, за да се почувствате освежени. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и чайовете от мента и джинджифил ще ви помогнат да подобрите храносмилането. Важно е също да се “рехидратирате”, защото често в забързаното си ежедневие ние забравяме да приемаме нужното количество течности и така клетките ни страдат. От значение е също да заредите организма си с антиоксиданти и витамин С.
Препоръчваме ви да правите режима през почивните дни, когато ще имате повече време за себе си и най-вече заради разхлабващия му ефект.

Имайте предвид

По време на разтоварващите дни не приемайте никакъв алкохол и не пушете. Добре е да ограничите до минимум кафето и черните чайове. Но да приемате достатъчно течности под формата на вода, чайове, подпомагащи храносмилането, фрешове. Забранени са обаче соковете от кутии, газираните напитки и готовите супи.

Много важно е също да ограничите и приемът на сол, за да избегнете задържането на вода. Не се позволяват млечни продукти (освен кисело мляко, но само за закуска).

Не забравяйте да отделите време и за физическа активност. Не става дума да се изтощите до крайност, а напротив да направите за тялото си нещо, от което то да се почувства по-добре – заложете на йога, пилатес, тай-чи или просто разходки сред природата.

Меню

закуска
- 20 минути преди да ядете, изпийте чаша топла вода;
- кофичка нискомаслено кисело мляко, в което сте добавили сока от ? лимон;
- зелен чай;

преди обяд
- фреш от плодове или зеленчуци по избор (200 мл)

обяд
- зеленчукова супа, приготвена без никаква мазнина – чушки, тиквички, домати, моркови, броколи сварени и пасирани (без картофи). Може да добавите единствено сол (малко) и черен пипер на вкус.

следобяд
- чай от джинджифил
- 1 грейпфрут
вечеря
- салата от настъргани червено цвекло, морков и ряпа;
- чай от мента;
-----
Ако имате възможност отидете на дрениращ масаж, за да изхвърлите още повече отрови от тялото си. Ако не, си направете вкъщи самомасаж. Помнете, че посоката винаги трябва да е отдолу нагоре - от глезените до колената и от колената към бедрата. Не забравяйте също, че тялото ни има нужда най-вече от въздух, затова по няколко пъти на ден правете дихателни упражнения.

Важно!

Ако имате възможност може да продължите диетата повече от 48 часа, но в никакъв случай не повече от 4 дни. Изключително важно е в дните след разтоварването да се храните предимно с плодове и зеленчуци, да не консумирате тежко месо и мазни храни.