По телефона ми беше намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката. На 22 декември посредникът съобщи, че оставката ми се очаква до края на деня. Тогава в Кърджали казах, че официално никой не ми е поискал оставката. Ултимативно, противоуставно чрез посредник ми беше поискана.

Това каза на пресконференция бившият председател на ДПС Лютви Местан.

„Трябваше да призная за декларацията и да се оттегля доброволно. Ако ми бе казано - имаш качества за парламентарен оратор, но лидерските качества са нещо друго, има нужда от промяна, бих го разбрал, но да подавам оставка за откровено правилна политика, не е възможно”, обясни той. След това, по думите му, се появи речта на Доган в медиите и малко след 19.00 часа на 22 декември-пак по телефон му било съобщено, че охраната му е свалена изцяло.

Местан се възмути как е възможно да му се съобщава, че охраната му е свалена по телефона, заедно с новината за оставката. „Имах предварително уговорена среща в с посланика на Турция за 20.30 ч., на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с възможността от Турция да пристигнат високи гости заради митинга в Момчилград”, разказа той.

„Не ми остана нищо друго освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за охраната ми. Питах Плевнелиев - той не знаеше. Тук става въпрос за проблем, който засяга не просто честта ми, а който може опасно да отрови политическия климат в страната със стратегията за изграждане на образа на шпионина. Плевнелиев не знаеше и каза, че ще ми даде отговор на следващия ден след разговор с компетентните органи. Моят проблем беше същата нощ, а не следващия ден. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за безопасността ми - отговорът ми е категорично да”, заяви бившият лидер на ДПС.

Така Местан разказа подробно цялата хронология, свързана с престоя му в Турското посолство.

След като разбрал за свалената охрана Местан се е обадил да му пратят от Турското посолство кола, с която да се придвижи до там за предварително уговорената му среща с турския посланик. „Използвах времето там, да за да осигуря по частен път безопасността си и на семейството си. Успях да създам такава организация. След престоя там ми се наложи да спя една две вечери при приятели извън София”, добави той.

Местан започна пресконференцията си с категоричната позиция, че остава в политиката, „защото мога да бъда изключен от партия, но не мога да бъда изключен от идеите си. Не приемам мотивите, с които бяха отстранен, политически ритуално екзекутиран, без право на последна дума”, каза той.

Оказа се освен да говоря мога и да мълча вече 12 ден. Мога да нося и на бой, но не и да бъда сломен. За 12 дни системата от медийни бухалки стовари минимум 12 000 тупалки, каза Местан.

„Нека да изрека част от епитетната война, която се води срещу мен-собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, предател, измамник, шпионин, женкар, предател на национални интересни, ислямист. Тази война беше подета не заради друго, заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС с е опитвах да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно в полето на евроатлантическите идеи и ценности. Това е характеристиката на водената от мен политика през тези близо 3 години. Някои определят тази политика като грехове”, заяви Местан.

Той изброи някои от т.нар, от него грехове. „Първи „грях”, с който се гордея-решението за прекратяване на мандата на кабинета Орешарски след европейските избори през 2014 г. Това решение беше ключово и целеше плавен преход към политическа стабилност. Позицията по Южен поток, систематичният опит за възстановяване на диалога с дясното, започнало с кафето в Кърджали с Борисов”, изреди той.

Местан наблегна и на възстановяването на диалога с Анкара. „България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос е императив пред нашите избиратели. Има проблем с отношението към Турция, много анализатори възприемат съвременна Турция като образа на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор и има нужда от нарочна стратегия за отношенията с Турция, от която България може да извлече полза. Препоръчвам на партиите да бъдат в активен диалог с нашите съседи”, заяви той.

Стратегическата цел ДПС да влезе във властта пред парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт-това беше възможно само, ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми-твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси, каза бившият лидер на ДПС. Той обясни, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм . „Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава към дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите. Дали успях - и да, и не. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война, добави Местан.

Думите му дойдоха по повод прословутата декларация за руския самолет, която беше посочена като основен мотив за изключването му. Декларацията ми не е гаф, подчерта той.

„Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тази политика, защото в България има нужда от категоричен, ясно либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление ще вижда в мое лице партньор, добави Местан и уточни, че не приема нито начина, нито мотивите, с които е бил политически екзекутиран.

До Местан редом днес беше напусналият ДПС депутат Хюсеин Хафъзов и други депутати. В залата бяха още Мариана Георгиева, която също напусна ДПС, както и съпругата на Местан-Ширин.

Горд съм със стотиците избиратели, даже хиляди, защото на митингите в Момчилград имаше хиляди. Те изразиха категорично несъгласие с тоталитарния начин, по който бяха отстранен, както и с мотивите. Тяхната оценка ме задължава да остана в политиката, а в какви точно форми това ще се случва е въпрос на продължаващ пряк диалог, заяви Местан.

„Ще излизам при избирателите и ще решим. България има нужда от ясно евроатлантически политически субект или направление. Само така ще отворим пътя на реформите. Без реформа на самите партии и политическа система ще бъде невъзможна и реформата на социалните системи. Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент българското общество да се зареди с песимизма за бъдещето на ЕС и НАТО, а точно обратното. Променената среда е още един аргумент за укрепването на геополитизма”, изтъкна Местан.

„Няма значение кое е бяло и черно, това е, което казва почетният председател, иначе не мога да си обясня аплаузите при декларацията в парламента и гласуване за изключване заради същия политически акт. Не им се сърдя, отдавна съм им простил. Просто не искам да съм на тяхно място. Важно е човек да не губи достойнството си, защото, ако го загуби, губи себе си”, каза Метан.

Той сподели, че след купона в сараите той е споделил пред най-близките си, че предполага, че ще има стратегия за подмяна на основните мотиви заради, които е отстранен. Предполагах първо, че те постепенно ще се опитат да подменят мотива, съдържащ се в заглавията на почти всички вестници - Доган отстреля Местан заради Турция. Този мотив няма да бъде разбран от избирателите, смята, обаче Местан. Според него мащабът на атаката срещу него отразява страха.

Местан обясни, че има само една среща с Ердоган и тя е публично известна през 2014 г. септември. 30-минутна среща след като Ердоган беше избран за президент. Имал е и две срещи с Давутоглу.