Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партия, но не мога да бъда изключен от идеите си. Не приемам мотивите, с които бяха отстранен, политически ритуално екзекутиран, без право на последна дума.
Това заяви на първата си официална пресконференция след като беше свален от поста председател на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на БГНЕС.
Пресконференция на Местан в София започна при изключително голям медиен интерес и засилени мерки за сигурност. Да е успешна и здрава 2016 г., пожела Местан в началото й. Оказа се освен да говоря мога и да мълча вече 12 ден. Мога да нося и на бой, но не и да бъда сломен. За 12 дни системата от медийни бухалки стовари минимум 12 000 тупалки, каза Местан.
„Нека да изрека част от епитетната война, която се води срещу мен-собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, предател, измамник, шпионин, женкар, предател на национални интересни, ислямист. Тази война беше подета не заради друго, заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС с е опитвах да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно в полето на евроатлантическите идеи и ценности. Това е характеристиката на водената от мен политика през тези близо 3 години. Някои определят тази политика като грехове”, заяви Местан.
Той изброи някои от т.нар, от него грехове. „Първи „грях”, с който се гордея-решението за прекратяване на мандата на кабинета Орешарски след европейските избори през 2014 г. Това решение беше ключово и целеше плавен преход към политическа стабилност. Позицията по Южен поток, систематичният опит за възстановяване на диалога с дясното, започнало с кафето в Кърджали с Борисов”, изреди той.
Местан наблегна и на възстановяването на диалога с Анкара. „България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос е императив пред нашите избиратели. Има проблем с отношението към Турция, много анализатори възприемат съвременна Турция като образа на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор и има нужда от нарочна стратегия за отношенията с Турция, от която България може да извлече полза. Препоръчвам на партиите да бъдат в активен диалог с нашите съседи”, заяви той.
Стратегическата цел ДПС да е на власт пред парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт-това беше възможно само, ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми-твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси, каза бившият лидер на ДПС. Той обясни, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм . „Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава към дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите. Дали успях - и да, и не. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война, добави Местан.
Думите му дойдоха по повод прословутата декларация за руския самолет, която беше посочена като основен мотив за изключването му. Декларацията ми не е гаф, подчерта той.
„Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тази политика, защото в България има нужда от категоричен, ясно либералдемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление ще вижда в мое лице партньор, добави Местан и уточни, че не приема нито начина, нито мотивите, с които е бил политически екзекутиран.
До Местан редом днес беше напусналият ДПС депутат Хюсеин Хафъзов и други депутати. В залата бяха още Мариана Георгиева, която също напусна ДПС, както и съпругата на Местан-Ширин.