Вярвам в бизнес духа на българина. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който официално връчи подписани по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., предаде репортер на БГНЕС.

Лукарски поясни, че се надява този финансов ресурс да бъде използван в най-добра степен за технологична модернизация на бизнесите, което до доведе до ръст на производството им и нови работни места.

116,4 млн. лв. е ресурсът, който ще отиде за проекти на повече от 200 фирми. Надявам се да има ефективност от тази безвъзмездна помощ. Вярвам във вашия предприемачески дух. Вярвам в бизнес духа на българина и съм сигурен, че това е едно добро начало, сподели икономическият министър.

Той обясни, че критериите по процедурата за одобряването на проектите е била прозрачна и обективна. Топката е във вас, надявам се да изпълнявате проектите прозрачно, обърна се Лукарски към бизнесмените в залата. При неизпълнение на проектите ще бъдат налагани финансови корекции, предупреди министърът на икономиката.

Божидар Лукарски изрази надежда, че тази година ще бъде годината на внедряване на иновациите в малките и средни производства.

От общо 844 проекти предложения, подадени в първия краен срок по процедурата от предприятия с икономическа дейност в секторите на ниско-технологичните и средно ниско-технологичните производства са одобрени 202 проекта.

Договорите за близо 30 от тях, които са получили най-висока оценка бяха връчени на 5 януари от министър-председателя Бойко Борисов, заместник-министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министър Лукарски.