Няколко седмици преди излизането на доклада от Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и близо два месеца след избухването на скандала около записите на разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова няма отговор на въпроса какво се случва с проверката по случая. В записите се чуваше и гласа на трети човек - неизвестен мъж.

Разговорите бяха разпространени през платформата "Болканлийкс" и сайта "Бивол".

В началото на декември главният прокурор Сотир Цацаров назначи експертиза, която да установи самоличността на мъжа. Тогава Цацаров съобщи,че срокът за такова изследване е около 15 дни, но може да се наложи и по-дълга продължителност.

По случая започна проверка и етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Там бяха изслушани Румяна Ченалова, както и главният прокурор Сотир Цацаров, който също е споменат в разговорите им. Бившият председател на СГС Владимира Янева представи писменно становище и не се яви пред съвета.

В разговорите се споменават още премиерът Бойко Борисов, както и двамата членове на съвета - Димитър Узунов и Ясен Тодоров, който е и председател на етичната комисия на ВСС. От записите се разбира, че те поотделно са уверявали Янева, че няма от какво да се притеснява по започналата преди година проверка срещу нея заради случайното разпределение и други проблеми в СГС. Тодоров и Узунов си направиха отвод по случа.

В интервю за БНР в края на 2015 година Атанас Чобанов от "Бивол" обясни, че ще има още записи, а по думите му, вече никой не поставя под съмнение автентичността на случилите се събития.