Апелативният софийски съд отложи мярката на Тайфи Мекльов, продавача на алкохола-убиец в „черната” Коледа в Якоруда, за 12 януари, предаде репортер на БГНЕС.

Оказа се, че днес Мекльов не е бил конвоиран до София. Съдът посочи, че първоначално гледането на мярката на втората инстанция е била насрочена за 1 януари, след което за 7-ми (днес) и заради това е възможно да не е бил уведомен съответния началник на следствения арест. Освен това адвокатът на Мекльов е подал молба за отлагане на заседанието заради заболяване.

Дали ще остане окончателно в ареста продавачът на алкохола-убиец в „черната” Коледа в Якоруда, ще стане ясно следващия вторник – 12 януари.

Тайфи Мекльов е обвинен за търговия с опасно за здравето питие, причинило смърт на повече от едно лице и в края на декември Благоевградския окръжен съд го остави в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". Тя не е окончателна докато не бъде потвърдена от втората съдебна инстанция.

При гледането на мярката му, Тайфия Мекльов каза, че алкохолът, убил 5-ма в Якоруда, му е доставен от Юсуф Мемчов, починал на 21 декември. Родителите на Мемчов отрекоха това и казаха, че мъртвият им син е набеден от Мекльов.

„Синът ми почина на 21 декември, същия ден сутринта отиде на работа, където му станало лошо. Върна се към обяд, беше много зле, заведохме го в болницата в Разлог, където почина в 15 часа. Биха му инжекции, но синът ми си отиде. Лекарите ми казаха, че това е втори случай, като този на сина на президента. Синът ми беше много здрав, хапче не пил през живота си, никакъв алкохол не е давал на никого. Не знам предната вечер, преди да му стане лошо, да е пил нещо”, каза пред БГНЕС Айше Мемчова, майка на Юсуф. Тя бе категорична, че синът й е набеден от Мекьов, защото е мъртъв и не може да се защити. Като причина за смъртта му в епикризата е записана аневризма.

Според прокуратурата, версията на Мекльов за 6-те литра алкохол, убил петима и пратил 8 в болница, е по-скоро защитна, отколкото вярна. И към 30 декември обвинението срещу него е за смъртта на четирима. Прибавянето на пети-починалият Рифат Тупев, се очакваше да стане на по-късен етап.