Учени и оръжейни експерти от Ислямска държава са създали ново модерно оръжие за сваляне на пътнически самолети.

Наскоро в интернет се появиха кадри, показващи джихадисти в сирийската база на групировката в Рака да сглобяват собственоръчно направен топлинен сензор, който да бъде използван при изведени от експлоатация зенитни ракети.

Според експерти терористични групировки имат от десетилетия достъп до такива оръжия, но е много трудно съхраняването им и създаване на топлинен сензор, който да превърне ракетите в ефективно оръжие за сваляне на самолети.

Според оценката на Ким Сенгупта, кореспондент по въпросите на отбраната на в. „Индипендънт“, направеното от джихадистите е от особено значение.

„След като САЩ и Великобритания влязоха в Афганистан през 2001 г. имаше опасения, че ракетите „Стингър“, дадени от американците на афганистанските муджахидини да свалят руски самолети, могат да попаднат в ръцете на талибаните и да бъдат използвани слещу западните сили. Това не се случи, тъй като сензорите на ракетите имат ограничен срок на годност и талибаните не бяха в състояние да намерят начин за заобикаляне на този проблем. Ако от „Ислямска държава” са разработили процес, който им дава възможност да заменят тези сензори, това очевидно е повод за голяма загриженост.“
 

При достъп до такива сензори, джихадистите биха могли да възстановят за бойна употреба хиляди излезли от употреба ракети. Твърди се, че ракетите, показани в кадри по Sky News, са с точност до 99%, след като веднъж прихванат своята мишена.

Още през 2014 г. се появи безпокойство, че „Даеш” може да използва изоставено или остаряло западно въоръжение, след като беше съобщено, че джихадисти от групировката са пленили превозни средства, оръжия и дори ракети от снабдяваната от САЩ иракска армия по време на напредването си в Ирак.

В друг видеоматериал, за който от Sky News твърдят, че им бил предоставен от Свободната сирийска армия, взела го от обучен в Турция джихадист, се вижда изпробване на дистанционно управлявана кола. Става дума за поставяне в колата на манекени със системи, произвеждащи сигнатура на човешка температура, да преодоляват модерни машини за сканиране и да извършват бомбени атентати срещу важни мишени.

От Sky News съобщават, че са информирали службите за сигурност за видеоматериалите, с които са се сдобили.

„Откритията” са направени ислямисткия технически университет в Ракка, създаден от „Ислямска държава”.