Лютви Местан е проводник на турските интереси у нас. В същото време Ахмед Доган винаги е бил неудобен за управляващите в Анкара, в качеството му на като лидер на ДПС. Доган не се поддаваше на натиск от Турция. Той гледаше на ДПС като на своя рожба. Това обяви бившият заместник-министър на външните работи Феим Чаушев пред bTV.„ДПС вероятно трябва да бъде овладяна и под контрол на управляващите в Турция, за да може те да изпълняват геополитическите си виждания за района. Електоратът на ДПС трябва да е под влиянието на управляващите в Турция. Това е целта на Анкара. Цели се ислямизация у нас, а такъв процес вече върви в Турция. В този смисъл Местан е проводник на турските интереси у нас”, каза Чаушев.

Според него днес на пресконференцията си Лютви Местан ще говори с клишета за евроатлантическите ценности и нищо няма да каже.

„Ако е вярно това, че Местан се готви да прави партия, то Турция е зад него. Почва у нас няма за такава партия, но ако част от мюсюлманите в България се радикализират, няма да е добре. Пак ще кажа, че според мен няма почва за такава партия у нас, но ще се правят опити. Като лидер на ДПС Местан бе заобиколен от хора, подкрепени от Анкара, за да прокарва турски интереси”, каза още Чаушев.