Поне две жени са изнасилени, германци протестираха срещу насилието
Трима души, заподозрени за атаките срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, са задържани и разпитвани в полицията. Все още няма извършени арести, съобщи министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер.
90 жени в Кьолн са подали оплаквания в полицията срещу неизвестни извършители, които в празничната нощ на 31 декември са ги обрали и малтретирали сексуално. Постъпили са сигнали и за поне две изнасилвания. Подобни атаки е имало в Хамбург и Щутгарт.
Във вторник вечерта в центъра на Кьолн близо 500 души протестираха срещу насилието на жени и поискаха адекватни и незабавни мерки.
Кметицата на Кьолн Хенриете Реке възмути съгражданите си с предложения за поведението на жени на големи улични меропирятия. Тя ги посъветва да не ходят сами и да спазват разстояние от една ръка от непознати мъже. „Времената, в които жените не са можели да вървят непридружени или да не слагат къси поли и деколтета по улиците на Германия, са безвъзвратно отминали”, реагира възмутено и министърката на жените Мануела Швезих.
Германският канцлер Ангела Меркел коментира с възмущение случилото се, като заяви, че очаква полицията и прокуратурата да подходят с най-голямата твърдост на закона. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер пък разкритикува работата на полицията в Кьолн заради това, че първоначално са подали съобщения за спокойно преминала новогодишна нощ в града. На тази критика с остро възмущение реагира полицейският профсъюз, който репликира министъра с думите, че полицаите са пратени в Бавария да приемат бежанци и в градовете няма достатъчно служители на закона, които да се справят с тази ситуация. Профсъюзът от месеци настоява за увеличаване на полицията, за да може да продължи да се справя със задачите си, след като голямата част от хората й бяха командировани да приемат и регистрират бежанци. В новогодишната нощ в Кьолн на смяна са били 120 полицаи.
Инцидентите провокираха нови настроения срещу бежанците в страната, макар засега да няма доказателства, че сред извършителите е имало хора, искащи бежански статут. Жертвите са свидетелствали, че става дума за мъже от северноафриканския регион. Те обаче не могат да разпознаят насилниците си. Ако няма заловени и осъдени, то тези хора ще се почувстват окуражени и това ще се повтори, коментираха полицаи.
Според правосъдния министър Хайко Маас става дума най-вероятно за организирано престъпление. Подобна тактика засега са използвали само джебчии в Египет. Те заобикалят жертвите си и танцувайки, докосват тялото им, а докато жертавта се пази, незабелязано отмъкват ценните й вещи. Най-вероятно става дума за крадци, които са се организирали предварително по социалните мрежи, смятат експерти.