Глоби между 300 и 1000 лева ще плаща всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид и/или запалва съдове за събиране на отпадъци. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците.

Според МОСВ целта на предлаганата санкция е да спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране.
В последно време стана практика и контейнерите тип „ иглу“ да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места.

Законопроектът, който отразява препоръките на Европейската комисия, вече е пуснат за обществено обсъждане. В него се предлага въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция. Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В Министерството на околната среда и водите са постъпвали многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тези „пунктове“. За да удовлетвори нуждата на гражданите от по-чиста и спокойна среда, Министерството предвижда нови разпоредби в Закона за управление на отпадъците, с които пунктовете за вторични суровини ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Адекватната регулация трябва да доведе до повишаване на ефективността на системите за разделно събиране. С новите разпоредби ще се уеднаквят и изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали, които са разположени единствено в промишлените или складови зони още от 2012 г.

Предвижда се и намаляване на банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 лв. Мярката отразява и препоръките за противодействие на сивия сектор, дадени от Комисията за защита на конкуренцията.