Страната ни е втора в Европа по усвояване на еврофондовете, заяви премиерът Бойко Борисов при представяне на усвояването на европарите за земеделие, предаде репортер на БГНЕС.

Директните плащания, които са получили земеделските производители са 9 млрд. лв., чрез различни схеми, които са над 30 и непрекъснато се увеличават, добави от своя страна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов.

Близо 3.3 млрд. лв. са плащанията от фонда по различните схеми и мерки, в това число и 1.355 млрд. лв. плащания за Програмата за развитие на селските райони. Порожанов посочи, че през целия програмен период е отчетен ръст. Най-сериозно е увеличението на сумите за директни плащания, който е от порядъка на 120 – 130 млн. лв., както и по Оперативната програмата за развитие на селските райони.

Всички плащания в началото на 2015 г. са от остатъчния бюджет, който е бил 2.5 млрд. лв. 24.5 млн. евро пък са средствата, които не са усвоени. Това означава, че по повечето програми усвояемостта е над 90%, но има и такива, при които процентът е значително по-нисък. Порожанов посочи, че са били направени анализи по кои мерки да се наблегне, за да се усвоят максимално много средства. По думите му, е имало проблемни проекти, които не са били одобрени от общини и от частни лица.

Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,9 млрд. евро. Въпреки това министър Десислава Танева предупреди, че геополитиката влияе върху земеделието у нас. Намираме се в много сложно време и огромни предизвикателства, геополитическите спорове се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Предизвикателството през настоящата година е ресурсът, с който разполагаме да бъде разпределен ефективно, посочи още тя.

Танева каза също, че тази година индикативният график за това, кои мерки ще бъдат отворени са вече на сайта на министерството, както и планът за директни плащания.

Това, с което разполагахме през целия период благодарение на ефективната работа, направихме така че 99% от финансовата възможност представихме на селскостопанския бранш, допълни Танева.

От своя страна премиерът Бойко Борисов поздрави всички за високите резултати и посочи, че това е “фантастичен резултат на този екип”. Борисов заяви също, че са успели да опазят екипа от огромните политически апетити за смени и пренареждане.

Борисов коментира още, че с големите плащания се били увеличили и влоговете по банките, през последния месец са били 350 млн. лв. Премиерът посочи също, че 2.850 млн. лв. са били събрани от контрабандистите. Тези суми са били пренасочени за повече заплати за учителите, бонуси за пенсионерите, допълнително средства в правосъдната система и пр.