Нека единството, което показваме днес, бъде нашата най-важна задача и най-насъщна необходимост и през тази година, та укрепвани от вярата си в Бога, да продължаваме с усърдие вярно да служим на българския народ, като предоставяме всички необходими условия за неговия материален и културен възход, и за неговото все по-високо духовно израстване.
Това каза в словото си Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит при благославянето на бойните знамена на Българската армия на Св. Богоявление, предаде репортер на БГНЕС.
Патриархът отбеляза, че и тази година тържеството на светото Богоявление събира заедно всички – духовенство, държавници и войнство, за да отдадат дължимото на стародавната традиция за благославянето на бойните знамена на Българската армия. Българският патриарх освен за единство призова и да пазим завещаните ни от великите наши предци традиции, като неизменно се вдъхновяваме от примера и образеца на всички колоси на българския дух и от саможертвата на славното българско войнство. То в хилядолетната история на нашия народ и държава категорично се е доказало не само като надежден стълб на българската държавност, но и като вдъхновен носител на българската духовност.
„Вярна на призванието и на дълга си да води и да укрепва духовно поверения ѝ от Бога български народ, нашата Православна църква винаги е благославяла и е имала в молитвеното си застъпничество пред небесния престол особено българското войнство и всички онези, които са избрали и намерили своето призвание в жертвеното служение на своя народ и своята родина, помнейки, че никой няма по-голяма любов от тази – да положи живота си за своите приятели. Защото такава именно любов ни е завещал и към нея ни е призовал и Господ Иисус Христос, за Когото свети апостол и евангелист Йоан Богослов казва: „Любовта познахме по това, че Той положи за нас душата Си: и ние сме длъжни да полагаме душите си за братята”.
Нека Бог от небесните вселения винаги да благоволи над православния български народ и над неговото славно, героично войнство! Нека Божията благославяща десница бъде с вас, като неизменно ви укрепва във вашето служение и във вашия блажен подвиг!”, Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Амин!”, заключи Негово Светейшество.