Нови проучвания показват, че ароматизираните свещи и освежителите за въздух може да представляват сериозен риск за здравето на хората.

Това се отнася не само за свещите с аромат, на които се добавят определи масла, но и за ароматизаторите, особено тези, които се включват в контакта.

Според проучвания запалените ароматизирани свещи изпускат химикали като формалдехид и парафин, дълготрайното излагане на които води до респираторни проблеми при деца и възрастни и дори до рак на белите дробове.

Изследователите от Центъра за радиация, химикали и опасности за околната среда към британската Агенция за обществено здраве на Англия са стигнали до заключението, че определени освежители за въздух съдържат определени количества формалдехид, които могат да доведат до развитие на рак. Според тях дълготрайното излагане на такива миризми може да доведе до тумор, увреждания на белите дробове, астма и хормонален дисбаланс.

От своя страна според организацията „Women's Voice for the Earth” тези продукти влияят и на хормоналното развитие на бебетата. И не само това, химикалите от тях могат да доведат до промяна на ДНК структурата и дори да се окажат по-вредни от цигарения дим.