Българската федерация по джудо раздаде годишните награди на най-добрите състезатели и треньори през 2015 година, предаде репортер на БГНЕС. Сред наградените, получили специален плакет, бяха европейският вицешампион и носител на олимпийска квота Ивайло Иванов, световният и европейски първенец за юноши Денислав Иванов, европейската шампионка при юношите за Бетина Темелкова, както и други призьори от международни състезания.

„Това е поредна година, в която записваме силни резултати. Имаме световна и европейска титла от състезателя Денислав Иванов, който по наше мнение е едно явление, един феномен в джудото. Той успя да завоюва първата световна титла в историята на родното джудо, което е един изключителен резултат”, заяви генералният секретар на федерацията Асен Коруджиев.

Коруджиев сподели, че въпреки изключително тежкия квалификационен цикъл, е оптимист относно представянето на родните джудисти в Рио.

„Когато говорим за олимпийски квоти, искам да отбележа, че нашите квалификациите ще приключат през май месец тази година. Категорично мога да заявя, че джудото е с най-трудните олимпийски квалификации от всички спортове. Те продължават 2 години, като в този период се включват 2 европейски първенства, 1 световно, 10 Гран При, 8 Гранд Шлема, 4 турнира Мастърс и 22 континентални купи. И всичко това на базата на една безумна конкуренция. Въпреки това съм абсолютно убеден, че можем да направим една приятна изненада на тези олимпийски игри. Ако нашите състезатели са здрави и подготовката им мине добре, смятам, че е във възможностите ни да вземем медал в Рио”, допълни още той.