Вътрешното министерство официално може да получава дарения от общини и фирми, които са 100 процента на държавата. Това става ясно от заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която е качена на интернет страницата на ведомството.

Документът е с дата 12.08.2015 г., пише "Труд".

В него се казва, че се утвърждават правила и се "отменя заповед за забрана за сключване на договори в МВР от 04.07.2013 г. С нея вътрешният министър Цветлин Йовчев от кабинета "Орешарски" забрани изцяло даренията.

Не става ясно на каква основа и с какви правила МВР е вземало дарения близо шест месеца през 2015 г. От края на февруари до края на септември 2015 г. МВР е получило горива, техника и други консумативи на стойност 2 583 708 лева. Тези данни са публикувани и на страницата на ведомството.

От пресцентъра на вътрешното ведомство обясниха, че според чл. 249 от Закона за МВР имат право на дарения от общини, държавни фирми и от международни организации. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те - на полицията, за да пази реда.

От отчета се вижда, че най-много се дават горива и пари за купуване на резервни части за колите, както и друг вид техника. Държавните "Мини Марица-изток" ЕАД и ТЕЦ "Марица-изток 2" са дали на МВР - Стара Загора пари два пъти - 12 000 лв. и 32 000 лв.

Спонсори на полицията са и много малки общини, които няма как да получават големи приходи в хазната си от данъци и такси.

Бюджетът на вътрешното ведомство всяка година се актуализира няколко пъти. В края на миналата година бяха дадени допълнително 180 млн. лв., за да бъдат изплатени обезщетенията на пенсионираните полицаи, които вземат до 20 заплати при напускане.