Растеж над 4% - това е висока цел. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ очакванията за 4.5% ръст на брутния вътрешен продукт на страната през тази година.

Всъщност, този растеж - икономическият е не много по-различен от другия растеж - на културите. Доколкото за него са необходими две неща. Важно е климатът, това е безспорно важно, но са важни и грижите на стопанина. Ние това, върху което можем да влияем - това са грижите на стопанина, обобщи вицепремиерът.

Дончев не се ангажира с прогноза какви ще са цените на горивата. "Трудно е да се пророкува", предупреди той, посочвайки, че цената на петрола зависи и от политическите процеси в Близкия изток, които са трудно прогнозируеми.

Чакат се резултатите от секторен анализ на българския пазар - дали е достатъчно конкурентен и дали предлага най-добрите условия за клиента, каза Томислав Дончев. Този анализ трябва да бъде изготвен от Комисията за защита на конкуренцията. И ако България не може да влияе на външните фактори, то може да влияе на състоянието на вътрешния пазар, каза още Томислав Дончев. Той посочи като допълнителен благоприятен фактор ниската цена на еврото, която благоприятства износа.

Един от моторите на растежа през 2015 г. беше експортът, който нарасна, вероятно над 12% ще излезе на годишна база, изтъкна вицепремиерът и добави: Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление.

Според Дончев, цената на тока не би трябвало да расте до въвеждането на напълно либерализирания пазар. Той все пак уточни че това зависи от КЕВР, но посочи, че "интересният въпрос е какво ще се случи след либерализацията. По отношение на реалния потребител няма опасност либерализацията да се случи в отоплителния сезон и това не е случайно".

Практиката показва и опитът на други държави, че след въвеждането на свободния пазар обикновено има едни флуктуации на цените докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко. Икономическата логика показва, че когато има свободен, либерален пазар от това винаги печели потребителят. Първо, той може да избира и второ, цената винаги е по-добра, коментира Дончев.

Що се отнася до различните кризисни ситуации, които се развиват близо до България, Томислав Дончев каза, че изкуството на управлението е да се минимизират потенциалните щети и рисковете и да се търсят ползите. Управлението през последните години е съвсем различна задача от тази, която е била преди, защото няма исторически аналози, от които да се поучим, смята вицепремиерът.

Запитан конкретно са влошените отношения между Русия и Турция, Дончев каза: Мисля, че нито една криза, която е в близост до нашите граници няма как да ни донесе ползи. Особено когато говорим за държави, с които България има или съседски, или близки отношения.

Той допусна, че е възможно в краткосрочен план да има някакви ползи, но не може да се развиват устойчиви проекти, каквито са например в енергетиката (а там по правило са дългосрочни проекти за десетилетия напред) от една кратковременна криза.