Основен проблем в България е липсата на мотивация за работа. Управляващите през прехода успяха да примирят хората, особено ниско квалифицираните, че у нас не се работи. Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.„От друга страна им позволиха да правят едни неща, особено около избори, които не са редни”, посочи той.

„Има един контингент, който не бива да подценяваме, това са хора, които пък считат, че няма никакъв смисъл да полагат усилие, когато виждат какво се случва около тях. Те не могат да намерят възможности за себе си, те по някой път губят посоката. Аз съм присъствал на трудови борси, където се предлагат работни места и те казват кой ще ви работи за 500 лв. За съжаление те са приличен доход в България“, продължи Манолов.

Има казус, който отблъсква младите хора да си търсят работа и това е заменянето на трудовите договори често с граждански. Манолов каза, че това е един вид инструмент в ръцете на работодателите за по-малко права на работниците. „Макар и законът да е въвел ограничение в прилагането на подобен тип договори, разбира се те могат да се заобикалят, но като цяло не това е големият проблем“, продължи той.

Според него майчинството вече не се използва толкова като бизнес у нас. „Сега застава обратният въпрос. Защо майките, които са се осигурявали съвестно, през втората година от майчинството няма да получават поне минимална заплата, каза президентът на КТ „Подкрепа”. 

Според него средна класа в България по-скоро няма.

Манолов коментира разминаването между цена и услуга при винетките. „Има много въпроси, които остават без отговор, т.е. ако тези винетки се плащат за това, за да бъдат поддържани пътищата – по тази тема могат да се направят една поредица забележки. Ако е нещо друго, някой трябва да каже защо и как. Повдига се основателно въпросът дали пък да не си плащане за това, че шофираме“, каза той.