На 6 януари, Богоявление, е ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.Участие ще вземе и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Росен Плевнелиев ще участва в ритуала, който ще се състои от 11:00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ в столицата. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

По време на водосвета ще бъдат осветени знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София.

На ритуала в София ще присъстват председателят на НС Цецка Цачева, депутати, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Патриарх Неофит ще отслужи св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с начало 8,30 ч. От 10.30 ч. Патриарх Неофит ще оглави Богоявленския водосвет на площада пред храма, а от 11.00 освещаването на знамената пред паметника на Незнайния войн.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият в църковната йерархия на БПЦ в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

По традиция на 6 януари ще бъде отслужен тържествен водосвет по случай Богоявление. Водосветът ще бъде отслужен от 13.00 часа до езерото в ж.к. "Дружба", след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото.

В цялата страна ще бъде отбелязан един от най-почитаните зимни празници – Богоявление или Йордановден. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия.

В Казанлък от 9.00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което ще се проведе Литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“. Там ще се проведе и ритуалът за спасяването на Богоявленския кръст.

Във всички християнски храмове в Стара Загора ще бъде отслужена празнична Света литургия. От 12.00 ч. в парк „Йордан Капсамунов" /Езерото/ старозагорското свещеничество ще извърши празничен водосвет и освещаване на бойните знамена на военни формирования. Отец Емилиян от храма „Св. Николай“ ще изпълни ритуала с хвърлянето на Богоявленския кръст.