Двустранните отношения между България и Турция не могат да зависят от политическата криза в една или друга българска партия или от действията на един или друг български или турски политик.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов във връзка със събитията около ДПС и отстранения лидер на партията Лютви Местан. Пред бТВ Митов подчерта, че трябва да си пазим отношенията с Турция, които той определи като прекалено важни, за да зависят от съдбата или действията на един или друг политик.

Външният министър разкритикува Местан за това, че се е обърнал за закрила към посолството на Турция.Не мога да си обясня поведението на български политик, който търси закрила в турско посолство. Неразбираемо е действието на Местан, посочи Митов и допълни, че не знае дали съществува заплаха по отношение на неговата сигурност.

Българската дипломация направи всичко възможно, така че българо-турските отношения да не бъдат повлияни от събитията в една българска политическа партия, подчерта още Митов. Не може партия да се превръща в посредник между две правителства, категоричен беше той. Митов обаче отбеляза, че Местан не се е превръщал в посредник между България и Турция. Премиерите си говорят директно, няма посредници, разясни той.

Митов разкри, че е призовал турския посланик у нас. "Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие", обясни Митов.

Във връзка с нападенията в Кьолн срещу жени в новогодишната нощ от група от около 1000 мъже с арабски и северноафрикански произход, Митов коментира, че не иска да хвърля камък върху никого. По думите му трябва да се изяснят обстоятелствата и който е виновен, да си понесе отговорността.

Според Митов проблемът с огромните потоци от хора, които прекосяват граници в Европа безконтролно, трябва да бъде адресиран по много по-сериозен начин. По думите му трябва да се превърне в европейска политика връщането в страни на произход на хора, влезли в Европа по незаконен начин.