Венелин Петков поема поста Директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV, съобщиха от телевизията.

Основна част от професионалната си кариера Петков изгражда в bTV, където постъпва като репортер и водещ още при създаването на телевизията през 2000 г. "Журналистиката не е професия, а кауза. Винаги съм вярвал в това и съм приемал работата си в bTV Новините по този начин. Новата позиция носи много предизвикателства, които ще посрещна с всичко, на което опитът ми ме е научил. Вярвам, че заедно с екипа от топ професионалисти, които работят в bTV, ще продължим да правим най-добрите новини в българския ефир", каза Венелин Петков по повод новата позиция.

"Много се радвам, че Венелин прие предизвикателството да поеме поста Директор "Новини, актуални предавания и спорт". Той е едно от най-емблематичните лица на bTV и има всички качества, за да се справи успешно с новите си отговорности и да затвърди лидерската позиция на bTV", заяви Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Венелин Петков е автор на множество материали, между които са поредицата "Пътуване в Афганистан" и филма "Трансформация" в bTV Документите, репортажите "Поражения", " Чиста вода" в bTV Репортерите и други. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика "Пийбоди".

Венелин Петков е продуцент на bTV Документите от създаването на предаването през 2007. В него са излъчени документални филми, които разтърсват общественото мнение. Между тях са поредиците "Бетонни градини", "България – следите на терора", филмът "Възродените – 20 години по-късно", а наскоро и поредицата "Македония – последният проект на Коминтерна".

Венелин Петков е магистър по английска филология от Софийския университет "Свети Климент Охридски". През 1996 г. печели стипендия на фондация "Фулбрайт" и заминава в САЩ, за да продължи образованието си. Има магистърска степен по телевизионна и радио-журналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на щата Мисури-Колумбия. По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радиоверигата NPR. След това кандидатства за стаж в CNN, където след това остава на работа като асоцииран продуцент.

Миналия петък директорът на "Новини и актуални предавания" Люба Ризова и изпълнителният продуцент на новините Виктория Бехар напуснаха телевизията. Ризова ръководеше новините и актуални предавания в медията от самото създаване на телевизията през 2000 година. От 2005 година застана начело на bTV в Съюза на българските национални електронни медии. Бехар също работи в телевизията от създаването й като репортер, водещ, а след това и изпълнителен продуцент на bTV Новините. Мениджмънтът на bTV Media Group изрази дълбоката си признателност към Люба Ризова и Виктория Бехар за изграждането на най-силния новинарски екип в българския ефир и им пожела успех.

В средата на януари бившият директор на Нова тв Павел Станчев смени Вики Политова начело на bTV. В началото на тази седмица стана ясно, че дирекция "Новини и актуални предавания" на bTV и отдел "Спорт" ще се слеят под шапката на отдел "Новини, актуални предавания и спорт", а Валя Гиздарска стана новият главен редактор "Актуални предавания" в bTV Media Group.Назначаването й влизе в сила от 10 февруари 2014 г.