Следващата седмица ще внесем предложения за промяна в изборното законодателство. Това каза председателят на БСП Михаил Миков по време на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, предаде „Фокус”.
По думите му, поредицата от избори показва редица несъвършенства. „През тази година ще бъдем още по-настойчиви в отстояване на още по-справедливо данъчно законодателство, като част от мерки насочени срещу борбата с бедността. Очевидно е, че тя се явява основен проблем. Първата седмица на новата година показва колко сме били прави, когато инициирахме онова решение на НС, задължаващо правителството на средносрочни и дългосрочни мерки срещу демографските кризи. Първите месеци на новата година показва ,че тя все повече се превръща в демографска катастрофа“, заяви Миков.
По думите му, правителството е представило на обществото демографска стратегия с хоризонт 2030 година.
„Когато нито това правителство, нито политическите партии в парламента ще решават проблемите в България. Едно бягство адресирано към 2030 година“, заяви Миков.
"Не Конституцията е виновна за това, което се случва днес в България, каза председателят на БСП.
„Тази година има още една особеност. Навършват се 25 години от приемането на Българската конституция -много често използвана от хора ,които не са си свършили работата като универсално оправдания“, каза той.
По думите му, в България не е била изградена, нито социалната държава, нито модерното върховенство на закона – правовата държава.
„Има достатъчно индикации,че институциите не функционират и нямат доверието на гражданите. Как бяха проведени местните избори – не е важно за кого гласуват гражданите, а какво пише в протоколите, чиито подписи не са на членове на СИК", заяви Миков и попита реторично как да се очаква да има доверие в институциите, независимо дали става въпрос за местна власт или за национално правителство.