Това са непознати измерения на насилието в Германия, нападателите са вероятно араби
Десетки нападения на жени е имало в новогодишната нощ в Кьолн и Хамбург. Най-малко 80 пострадали са подали оплакване в полицията. Жените били атакувани от групи мъже, които ги опипвали и ограбвали. Най-малко една жена е изнасилена.
„Става дума за насилие в непознати за Германия измерения. Виновните трябва да бъдат намерени и накаазни. В нашето правосъдие не е важно с какъв пасорт е престъпникът, важно е да се докаже и накаже престъплението му”, заяви правосъдният министър Хайко Маас на специална пресконференция вчера.
Това е буквално организиран лов за жени, заяви един от полицаите в Кьолн, които са спасявали атакувани от мъжете жени. Близо 1000 мъже се събрали на площада около катедралата и централната гара и на отделни групички атакували сами жени. 27-годишната Ане пристигнала в града с приятеля си към 22 часа вечерта, за да празнува в Стария град. „Видях огромна тълпа от мъже от северноафрикански или арабски произход.
Бяха хиляди, а жени почти нямаше. Бяха агресивни, хвърляха фойерверки в краката на минувачите и ме опипваха. Приятелят ми едва ме измъкна”, разказа тя пред „Шпигел”.
Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер свика кризисен щаб за проверка на случаите. „Не може в Кьолн да има места извън закона, не може хората да ги е страх да идват в града ни”, заяви тя.
В края на миналата година Рекер бе атакувана с нож и ранена тежко от германец, противник на толерантната й позиция към бежанците.
Първоначално тълпата мъже е мятала по празнуващите фойерверки и след като е била разпръсната от полицията на групи от по 20-40 души, е започнала да атакува женските компании на площада. Откраднати са чантите и портмонетата им, телефони и бижута.
Според полицията една част от атакуващите вече са известни и ще бъдат задържани.
„Насилие от подобен размер не може да стане на случаен принцип. Опитваме се да разберем дали тези хора не са се организирали в социалните мрежи и откъде са дошли”, обясни вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. В Хамбург нападенията са били по-малко, н ополицията очаква през следващите жени оплаквания да подадат и други жертви.