Пигмент, използван преди повече от 30 000 години в праисторически рисунки в пещерата Шове в Южна Франция, е вдъхновил създаването на съставка, която ще бъде нанесена върху термичния щит на космическия апарат "Солар орбитър" (Solar Orbiter), оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

Предвидено е "Солар орбитър" да бъде изстрелян през 2017 г. Той трябва да стигне на разстояние 42 милиона км от Слънцето, където температурите достигат 520 градуса Целзий, за да изследва слънчевите изригвания и слънчевите ветрове. Космическият апарат ще трябва да издържи и нтензитет на слънчевата светлина, който е 13 пъти по-голям от този на Земята.

За да постигне тази цел, апаратът трябва да е защитен от термичен щит от многослоен титан, чийто цвят остава непроменен през цялата мисия.
Промяна в термооптичните свойства на защитния слой и по-специално в начина, по който той отразява или поглъща слънчевите лъчи, може да доведе до "изпичане" на чувствителните уреди на апарата.

Учени открили решение на проблема в палитрата на праисторическите хора. Става въпрос за черен пигмент, произведен на базата на "въглища" от изгорели кости.

Инженерите от Европейската космическа агенция са открили подходящия материал в лабораториите на ирландската медицинска компания "Енбио", използван за покритие на титаниеви имплантанти.

Съставката, която ще бъде нанесена върху термичния щит на "Солар орбитър", е вид черен калциев фосфат, получен на базата на "въглища" от изгорели кости. Тестове показаха, че тя не променя цвета си, се казва в комюнике на ЕКА.

Материалът е наричан още "Слънчево черно" (Solar Black).