Не спираме да намаляваме като нация, дори циганите вече раждат по-малко. Това стана ясно от демографската прогноза на Елица Димитрова от Института за изследване на населението към БАН пред Нова телевизия. Тя коментира демографската ситуация у нас на фона на притеснителния факт, че първото бебе на Видин за 2016 г. се е родило чак на 4 януари.„Тенденциите от последните 25 години ще имат силно негативно отношение към бройката на населението след 30-40 години”, смята експертката.
Тя сравни ниската раждаемост у нас с други европейски страни - Франция е с традиционна демографска политика от два века и може да се похвали с доста висока раждаемост, Великобритания също е за пример по този показател. При нас пък има сериозна диспропорция между раждаемост и смъртност.

„Ние губим население и по механичен път – българи напускат страната, но и по висока смъртност”, изтъкна Димитрова.

Тя призна, че бедността на ниво общество влияе в негативен план на раждаемостта, като пречи на семействата да имат повече от едно дете, дори и да искат повече.

"Раждаемостта при циганите традиционно е по-висока спрямо българското население – жените от ромски произход до 45 години средно имат по 3 деца, а българките в същия възрастов диапазон – 1,5. Дори в тази група обаче има тенденция на намаление на раждаемостта", обяви Димитрова.