Нека хората да запазят спокойствие, не са забравени. Има централен щаб, който периодично се събира и обсъжда положението в различните центрове. Набелязваме мерки за подобряване на битовите условия, за ускоряване на статута и за интеграция.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски при посещението си в регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщиха от правителствената пресслужба.

"В следващите няколко дни ще увеличим броя на интервюистите и ще ускорим цялостната процедура. Сега са 5, ще ги увеличим поне с още 4", каза Орешарски. Той отбеляза, че е говорил и с други европейски премиери и ситуацията навсякъде е трудна от гледна точка на засилената бежанска вълна. Министър-председателят напомни, че България нямаше достатъчна подготовка и бежанската вълна действително ни изненада. Той добави, че страната ни не е много опитна в посрещане на бежанци и затова изучаваме и добрия опит на други държави. "Периодично ми докладват за състоянието на всички бежански центрове. Много мерки разработихме през есента, в това число основната- ускоряването на даване на статут. В същото време са важни и интеграционните програми. Преди кризата лесно се намираше работно място, но сега безработицата не е малка и у нас. Стремим се да подобрим и условията в бежанските центрове", заяви премиерът.

"За съжаление средствата, които сме отпуснали и тези от Европа се усвояват бавно и не може да стане от днес за утре. Сирийските граждани, които ще останат по-дълго при нас, искаме да ги настаним и да ги интегрираме по подходящ начин. Да се молим конфликтът да се прекрати колкото се може по-бързо", добави премиерът. Според него проблемът с разделените семейства трябва да се движи с приоритет. "Оградата по границата се строи и уверението е, че до ранната пролет ще стане. Притеснява ме малко оскъпяването очевидно предварителната сметка е била твърде обща. Възложил съм пълна финансова ревизия на целия разчет. След това ще ми се докладва", каза още министър-председателят.