Първият контакт между новороденото и майката да стане задължителен по медицински стандарт. За това настояват група неправителствени организации.

Според резултатите от интернет-анкета, обхванала над 5200 жени, които са родили в България през последните 3 години, 86% от бебетата са били отделени от майките си в първите часове от живота им след раждането.

"Рутинното разделяне на новородените бебета от майките им противоречи на съвременните медицински практики по света и за това има множество документи", каза пред БНР Миглена Делчева от Фондация "Родители за родители".

"Всички сме майки, общуваме с други майки, споделят се истории. Ние знаем, че масово първият контакт не се случва, но това го знаем от нашето обкръжение. Тази анкета, макар и непредставителна, обхваща голям брой майки и тя дава една доста добра представа за това, какво реално се случва в болниците", допълни Делчева.

По думите й високият процент на деца, отделени от майките си в първите часове след раждането означава, че имаме голям проблем.

"Медицински проучвания доказват, че когато бебето се остави с майката веднага след раждането му, това допринася за по-бързата му физическа и психологическа адаптация в следродилния период. Българското медицинско образование обаче не дава тази гледна точка", обясни Олга Дукат, дула, която в момента се обучава за акушерка.